Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πολλές νεαρές γυναίκες προτιμούν το ελαφρύ και περιστασιακό κάπνισμα

Πολλές νεαρές γυναίκες προτιμούν το ελαφρύ και περιστασιακό κάπνισμα

Αν και παγκοσμίως τα ποσοστά των καπνιστών τα τελευταία χρόνια βαίνουν μειούμενα, μια νέα τάση έχει κάνει την εμφάνισή της μεταξύ των νεαρών γυναικών, το λεγόμενο «ελαφρύ κάπνισμα».

Αν και παγκοσμίως τα ποσοστά των καπνιστών τα τελευταία χρόνια βαίνουν μειούμενα, μια νέα τάση έχει κάνει την εμφάνισή της μεταξύ των νεαρών γυναικών, το λεγόμενο «ελαφρύ κάπνισμα».

Ως «ελαφρύς καπνιστής» χαρακτηρίζεται το άτομο που καπνίζει έως πέντε τσιγάρα την ημέρα.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τέξας, με επικεφαλής την Δρ Καρολ Χολαχαν, μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 9.800 γυναίκες, 18-25 ετών, και οι οποίες είχαν πάρει μέρος σε ομοσπονδιακή δημοσκόπηση το 2011.

Το ελαφρύ και διακοπτόμενο κάπνισμα (δηλαδή όχι καθημερινή χρήση τσιγάρου) ήταν μια συνήθεια που χαρακτήριζε πολλές νεαρές γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Preventing Chronic Disease.

Σχεδόν το 20% των γυναικών του δείγματος, και περίπου το 60% των ενεργών καπνιστών, χαρακτηρίστηκαν ως πολύ ελαφρείς καπνιστές και σχεδόν οι μισοί από τις ενεργείς καπνίστριες δεν άναβαν τσιγάρο καθημερινά. Οι νεότερες γυναίκες ήταν πιθανότερο να είναι καπνίζουν ελαφρώς και διακεκομμένα.

Συγκριτικά με άλλους τύπους καπνιστές, εκείνες που κάπνιζαν λίγα τσιγάρα ήταν πιθανότερο να μην καπνίζουν καθημερινά και να έχουν τριτοβάθμια μόρφωση. Επίσης, ήταν λιγότερο πιθανόν να είναι παντρεμένες.

Τέλος, όσες κάπνιζαν λίγα τσιγάρα ήταν πιθανότερο να έχουν εκδηλώσει κατάθλιψη σε κάποια φάση της ζωής τους και να αναφέρουν επίσης πρόσφατο άγχος και χρήση ουσιών.

Σχολιάζοντας τη μελέτη ο Δρ Λεν Χοροβιτς από το Νοσοκομείο «Lenox Hill» της Νέας Υόρκης σημειώνει ότι «πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειες μας σε αυτή τη συγκεκριμένη ομάδα των καπνιστών και να τους επισημάνουμε τους κινδύνους υγείας που απορρέουν από την συνήθεια αυτή».

Η Δρ Πατρίσια Φολαν, διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου του Καπνού στο Σύστημα Υγείας LIJ της Νέας Υόρκης συμπληρώνει ότι «τα άτομα που κάνουν λίγα τσιγάρα δεν θεωρούν τους εαυτούς τους καπνιστές και πιστεύουν ότι μπορούν εύκολα να σταματήσουν να καπνίζουν. Όμως, συνήθως με την πάροδο του χρόνου αυξάνει ο αριθμός και η συχνότητα των τσιγάρων που κάνουν και τελικά καταλήγουν συστηματικοί καπνιστές».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024