Πέμπτη 30 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη σύμφωνα με ελληνική μελέτη

Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη σύμφωνα με ελληνική μελέτη

Τα άτομα που πίνουν καφέ έχουν τις μισές πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου ΙΙ, συγκριτικά με εκείνους που δεν προτιμούν το εν λόγω ρόφημα, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Clinical Nutrition.

Τα άτομα που πίνουν καφέ έχουν τις μισές πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου ΙΙ, συγκριτικά με εκείνους που δεν προτιμούν το εν λόγω ρόφημα, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Clinical Nutrition.

Ο Δρ Δημοσθένης Παναγιωτάκος και οι συνεργάτες του στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας αποδίδουν τον συσχετισμό στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του καφέ.

Η επιστημονική ομάδα συνέλεξε ένα τυχαίο 1.300 ανδρών και γυναικών, το 2001 και 2002, που ήταν 18 ετών και άνω, από την περιοχή της Αθήνας. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σ’ ένα διατροφικό ερωτηματολόγιο, που περιείχε και ερωτήσεις για τη συχνότητα κατανάλωσης καφέ.

Η κατανάλωση λιγότερων από 1,5 φλιτζανιών καφέ ανά ημέρα, ορίστηκε ως «περιστασιακή» και άνω των 1,5 φλιτζανιών ως «συνήθης». Οι 816 συμμετέχοντες χαρακτηρίστηκαν «περιστασιακοί» καταναλωτές καφέ, οι 385 «συνήθεις», ενώ 239 δεν έπιναν καφέ.

Οι επιστήμονες έκαναν και αιματολογικές εξετάσεις στους συμμετέχοντες για να εκτιμήσουν τα επίπεδα των πρωτεϊνικών δεικτών της φλεγμονής. Επίσης αξιολόγησαν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών, δείκτης της ικανότητας του σώματος να εξουδετερώνει τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Επανεξετάζοντας το αρχικό δείγμα δέκα χρόνια αργότερα, ο Δρ Παναγιωτάκος παρατήρησε ότι 191 είχαν εκδηλώσει διαβήτη, δηλαδή 13% των ανδρών και 12% των γυναικών. Τα άτομα που είχαν αναφέρει την υψηλότερη κατανάλωση καφέ είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να έχουν εκδηλώσει διαβήτη.

Συγκεκριμένα, οι «συνήθεις» καταναλωτές καφέ είχαν 54% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη συγκριτικά με τους μη καταναλωτές, ακόμα και μετά την συνεκτίμηση παραγόντων, όπως το κάπνισμα, η υπέρταση, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη και η κατανάλωση άλλων καφεϊνούχων ροφημάτων.

Τα επίπεδα του αμυλοειδούς ορού, δείκτης φλεγμονής στο αίμα, εξηγούσαν εν μέρει τη σχέση καφέ και διαβήτη. Όσο υψηλότερη η κατανάλωση καφέ, τόσο χαμηλότερα τα επίπεδα του αμυλοειδούς.

Οι ερευνητές σπεύδουν να σημειώσουν ότι ενδεχομένως και άλλοι παράγοντες να συντελούν στο παρατηρούμενο αποτέλεσμα.

«Το οξειδωτικό στρες έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει την δυσλειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος, ενώ τα αντιοξειδωτικά αποδεδειγμένα μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη. Άρα τα αντιοξειδωτικά του καφέ μπορεί να είναι ωφέλιμα, αν και απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του ρόλου τους», σημειώνει ο Δρ Παναγιωτάκος.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Αυτοί είναι οι πιθανοί αντίπαλοι στη League Phase του Europa League για τον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Conference League και συνάμα ένα εισιτήριο για τη League Phase του Europa League της νέας σεζόν, Ποιοι είναι οι πιθανοί αντίπαλοί του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 30 Μαϊου 2024