Επίσκεψη στη Σερβία, κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πραγματοποιούν την Τετάρτη τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ντράγκαν Τσόβιτς, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς και Μλάντεν Ίβανιτς, δέκα μέρες μετά την επίθεση που δέχθηκε ο Αλ.Βούτσιτς στην τελετή μνήμης για τα θύματα της Σρεμπρένιτσα.

Μετά το επεισόδιο, ο Σέρβος πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι εξακολουθεί να τείνει χείρα συμφιλίωσης προς τους αξιωματούχους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και είχε απευθύνει πρόσκληση στα μέλη της τριμερούς προεδρίας της χώρας να επισκεφθούν το Βελιγράδι, τονίζοντας ότι είναι πεπεισμένος πως οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις και να επιλύσουν τα εκκρεμή ζητήματα με απευθείας διάλογο και σε πνεύμα καλής γειτονίας.

Τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Σέρβου πρωθυπουργού για συνομιλίες με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών και όπως δήλωσε την Τρίτη, ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας, εκπρόσωπος των Κροατών, Ντράγκαν Τσόβιτς, η επίσκεψη στο Βελιγράδι πρέπει να αξιοποιηθεί «ως νέα ευκαιρία και ένα βήμα εμπρός για την πραγματική θέαση των προβλημάτων του παρελθόντος».

«Μία σελίδα πρέπει να κλείσει. Υπάρχουν άλλοι θεσμοί που πρέπει να ασχολούνται με το παρελθόν και εμείς πρέπει να ασχοληθούμε με την πραγματική ζωή» ανέφερε ο κ. Τσόβιτς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου, μέλη της Κρατικής Υπηρεσίας Ερευνών και Ασφάλειας (SIPA) της Βοσνίας συμμετείχαν στο σχεδιασμό των μέτρων ασφάλειας σε συνεργασία με μέλη του υπουργείου Εσωτερικών και της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας της Σερβίας.

Συνολικά περίπου 1.000 αστυνομικοί με πολιτική περιβολή και ένστολοι θα είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια των μελών προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κατά την επίσκεψή τους στη Σερβία ενώ τμήμα του αυτοκινητόδρομου από το οποίο θα περάσει η αντιπροσωπεία της Βοσνίας, όπως και οι δρόμοι στο κέντρο του Βελιγραδίου θα παραμείνουν κλειστοί.

Η επίσημη υποδοχή των μελών της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο του Βελιγραδίου και η συνάντηση με τον κ. Βούτσιτς, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, επρόκειτο να διεξαχθεί στο κτήμα Καρατζόρτζεβο, στη Βοϊβοντίνα το οποίο είναι «υπό πολιορκία».

«Από τη στιγμή που θα εισέλθουν μέχρι τη στιγμή που θα φύγουν από τη Σερβία θα είναι απόλυτα ασφαλείς. Υποχρέωση της αστυνομίας είναι να εγγυηθεί την ασφάλειά τους και είμαι βέβαιος ότι στη Σερβία δεν θα βιώσουν κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη στον πρωθυπουργό Βούτσιτς στο Ποτοτσάρι» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ