Ετοιμοι για μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους οι καταλανοί αυτονομιστές
Ετοιμοι να ανακηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία τους αν η Μαδρίτη επιχειρήσει να εμποδίσει τη διαδικασία απόσχισης της Καταλονίας στην οποία προσβλέπουν σε περίπτωση επιτυχίας τους στις περιφερειακές εκλογές του Σεπτεμβρίου δηλώνουν οι καταλανοί αυτονομιστές.
Ετοιμοι να ανακηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία τους αν η Μαδρίτη επιχειρήσει να εμποδίσει τη διαδικασία απόσχισης της Καταλονίας στην οποία προσβλέπουν σε περίπτωση επιτυχίας τους στις περιφερειακές εκλογές του Σεπτεμβρίου δηλώνουν οι καταλανοί αυτονομιστές.
«Αν, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, το ισπανικό κράτος μέσω των πολιτικών ή νομικών του αποφάσεων εμποδίσει την αυτόνομη κυβέρνηση της Καταλονίας ή το Κοινοβούλιο της Καταλονίας, θα προχωρήσουμε στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας», δήλωσε ο Ραούλ Ρομέβα, πρώην ευρωβουλευτής και σημαντική προσωπικότητα στον κυβερνητικό συνασπισμό της Καταλονίας στον οποίο μετέχουν το κεντροδεξιό κόμμα CDC και το αριστερό ERC.
Στόχος των αυτονομιστών είναι η διαδικασία διαπραγμάτευσης να έχει ολοκληρωθεί εντός 18 μηνών με την ίδρυση θεσμών (π.χ Εφορίας), κάτι που θα άνοιγε τον δρόμο για τη διεξαγωγή δεσμευτικού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής εντός του 2016.
Η αντίδραση των Καταλανών έρχεται λίγες μέρες μετά τη δέσμευση, για πολλοστή φορά, του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι του «δεν θα υπάρξει ανεξαρτησία για την Καταλονία». Η πλούσια περιοχή των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων στα βορειοανατολικά της Ισπανίας προσδοκά να ψηφίσει για το πολιτικό της μέλλον, ακολουθώντας το παράδειγμα της Σκωτίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Μεξικό: Δολοφόνησαν δημοσιογράφο κοντά στο σπίτι του, δίπλα στον γιο του
- Βρετανία: Απαγορεύουν την πώληση σε παιδιά ενεργειακών ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη
- Πυρκαγιές σαρώνουν τον Καναδά – Ο καπνός πνίγει μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ
- Κολομβία: Ο εκλεγμένος ακροδεξιός πρόεδρος θα μεταφέρει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ
- Φλόριντα: Δύο εκτελέσεις σε μία μέρα έπειτα από 60 χρόνια – Ρεκόρ εκτελέσεων σε ένα χρόνο για τον κυβερνήτη Ντε Σάντις
- ΛΔ Κονγκό: Εξαπλώνεται ταχύτερα ο Εμπολα μαζί με τους θανάτους – Δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε θεραπεία