Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οργή στη Σερβία για την αίτηση ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO

Οργή στη Σερβία για την αίτηση ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO

Αντιδράσεις προκάλεσε στη στη Σερβία η υποβολή αίτησης από το Κόσοβο για ένταξη στον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO). Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η αίτηση του Κοσόβου είναι στρέβλωση της συμφωνίας των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Αντιδράσεις προκάλεσε στη στη Σερβία η υποβολή αίτησης από το Κόσοβο για ένταξη στον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO).

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η αίτηση του Κοσόβου είναι στρέβλωση της συμφωνίας των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Η Σερβία θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει το Κόσοβο εκτός της UNESCO, δήλωσε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς στην εφημερίδα «Κουρίρ» του Βελιγραδίου, εκφράζοντας την επίσημη σερβική θέση ότι η τελευταία συμφωνία Βελιγραδίου-Πρίστινας στις Βρυξέλλες δεν συνεπάγεται άνοιγμα της πόρτας για την απόκτηση έδρας στον ΟΗΕ.

Ο Ντάτσιτς υπενθύμισε ότι είχε προειδοποιήσει ότι η Πρίστινα θα υποβάλει υποβολή αίτηση για ένταξη στην UNESCO από την αρχή του έτους και ότι ο ίδιος έθεσε αυτό το θέμα κατά τις συναντήσεις του με διεθνείς αξιωματούχους, πρόσθεσε όμως ότι η ένταξη στη UNESCO δεν είναι το ίδιο με την ένταξη στον ΟΗΕ, επειδή η UNESCO είναι «λίγο πιο ελεύθερος οργανισμός».

«Εμείς θα κάνουμε ό, τι μπορούμε, θα ζητήσουμε από εμπειρογνώμονες να εκφέρουν τη γνώμη τους για το θέμα αυτό» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.

Η σερβική κυβέρνηση και η σερβική διπλωματία δεν αποδέχονται την ιδέα το Κόσοβο να γίνει μέλος της UNESCO και θα αγωνιστούν γι’ αυτή τους τη θέση, δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Μάρκο Τζούριτς ο οποίος χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της Πρίστινας «αποκορύφωμα κυνισμού» και πολιτική ανευθυνότητα.

«Αυτοί που σήμερα επιδιώκουν την ένταξη είναι οι κύριοι δράστες της καταστροφής των εκατοντάδων σερβικών ιερών προσκυνημάτων στο Κόσοβο. Νομίζω ότι εκείνοι που αναδείχθηκαν από τον πόλεμο ως διοικητές και στη συνέχεια άλλαξαν ενδυμασία, έγιναν πολιτικοί και τώρα προσπαθούν να διαχειριστούν και να αποφασίζουν για τα ιερά μνημεία, ενώ φορώντας στολές τα κατέστρεφαν. Αυτό είναι αποκορύφωμα του κυνισμού και πολιτική ανευθυνότητα» δήλωσε ο Τζούριτς στον τηλεοπτικό σταθμό TV Pink.

Το Κόσοβο υπέβαλε αίτηση προσχώρησης της UNESCO στις 16 Ιουλίου και ο υπουργός Εξωτερικών, Χασίμ Θάτσι δημοσίευσε στο Twitter ότι αναμένει το Κόσοβο να ενταχθεί στον οργανισμό τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024