Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ψυχολογική εκτίμηση για όλους τους πιλότους ζητά η ΕΕ

Ψυχολογική εκτίμηση για όλους τους πιλότους ζητά η ΕΕ

Στη σκιά της αεροπορικής τραγωδίας της Germanwings, η Κομισιόν σημειώνει την ανάγκη να υποβάλλονται σε ψυχολογική εκτίμηση όλοι οι πιλότοι των εταιρειών που πετούν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικοί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (European Aviation Safety Agency -EASA) σε επίσημη αναφορά τους θεωρούν επιτακτική την ανάγκη όλοι οι πιλότοι των εταιρειών οι οποίες πετούν στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πρέπει τόσο να υποβάλλονται σε ψυχιατρική εκτίμηση, όσο και να δίνουν πρόσβαση στο λεπτομερές ιατρικό τους ιστορικό.

Η αναφορά των ειδικών υποβλήθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος της επιτρόπου Μεταφορών της ΕΕ Βιολέτα Μπουλτς, η οποία και ζήτησε την βοήθεια των εμπειρογνωμόνων μετά το πρόσφατο δυστύχημα του αεροσκάφους της Germanwings στις γαλλικές Άλπεις.

Σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα του δυστυχήματος, ο συγκυβερνήτης Αντρέας Λούμπιτζ, ο οποίος είχε περάσει βαριά κατάθλιψη και πιθανόν να φοβόταν ότι θα έχανε τη δουλειά του, είχε αναζητήσει μεθόδους αυτοκτονίας και είχε αποκρύψει τα προβλήματα υγείας τα οποία αντιμετώπιζε από την εταιρεία.

Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά, η ομάδα των ειδικών ζητά ενδελεχείς ψυχιατρικούς ελέγχους όλων των πιλότων, ενώ θεωρεί πως θα ήταν χρήσιμη και η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων με τα αξιολογικά τεστ τους.

Επίσης, η ίδια αναφορά κάνει λόγο για τέλεση δειγματοληπτικών ελέγχων των πιλότων για χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών, ενώ προκειμένου να είναι εντελώς σίγουροι, ζητάει ακόμη και τον έλεγχο των ίδιων των ιατρών που θα αναλαμβάνουν τις ιατρικές εξετάσεις των πιλότων.

«Είμαι ευγνώμων για την άμεση ανταπόκριση των ειδικών της EASA. Η ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών βρίσκεται στην καρδιά της πολιτικής της Κομισιόν και η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί μια συνεισφορά ανυπολόγιστης αξίας», καταλήγει η Μπουλτς.

Τέλος, να αναφέρουμε πως η Κομισιόν θα εξετάσει εν ευθέτω χρόνω το ενδεχόμενο να είναι υποχρεωτική η παρουσία δυο πιλότων ταυτόχρονα μέσα στο πιλοτήριο.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσάβαλος


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024