Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου
Όσο περισσότερο χρόνο περνά μια γυναίκα καθήμενη, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές. Ωστόσο, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο στους άνδρες.
Όσο περισσότερο χρόνο περνά μια γυναίκα καθήμενη, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές. Ωστόσο, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο στους άνδρες.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Άλπα Πατελ, διευθύντρια της μελέτης Cancer Prevention Study-3, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 146.000 άνδρες και γυναίκες, χωρίς καρκίνο στην αρχή της μελέτης. Οι συμμετέχοντες είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση από το 1992 έως το 2009. Στο διάστημα αυτό, σχεδόν 31.000 συμμετέχοντες εκδήλωσαν καρκίνο.
Όσο περισσότερο χρόνο περνούσε κάποιος κατά τον ελεύθερό του χρόνο καθιστός, ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου αυξανόταν κατά 10% για τις γυναίκες, μετά τη συνεκτίμηση παραγόντων όπως η σωματική δραστηριότητα και το σωματικό βάρος. Δεν εντοπίστηκε ανάλογος συσχετισμός στους άνδρες.
Μεταξύ των γυναικών, οι καρκίνοι που σχετίστηκαν με τον χρόνο που περνούσαν καθιστές ήταν το πολλαπλό μυέλωμα, το διηθητικός καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος των ωοθηκών.
«Χρειάζεται έρευνα σε βάθος για να κατανοήσουμε καλύτερα τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, ως προς την καθιστική ζωή και τον καρκίνο» σημειώνει η ερευνήτρια.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Μισθοί: Η σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη περνά από την παραγωγικότητα
- Φοιτητική στέγη: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των ενοικίων – Η εικόνα από Πάτρα, Ιωάννινα και Λάρισα
- Έπος: Τενίστρια πέταξε ρακέτα στον διαιτητή και… δεν τιμωρήθηκε (vid)
- Μετρό: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Πότε θα αναχωρούν οι τελευταίοι συρμοί
- Όπου φύγει φύγει οι αδειούχοι του Ιουλίου – Πάνω από 50.000 ταξιδιώτες αναχώρησαν από τα λιμάνια της Αττικής
- Μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία – Κομμένα δέντρα, πλημμυρισμένοι δρόμοι, χιλιάδες κεραυνοί
- Ο ΠΑΟΚ ρώτησε για τον Γουίλι Ερνανγκόμεθ – Τι ισχύει με τον αδερφό του Χουάντσο
- «Ένα εκκλησάκι για τα θύματα»: Τι μάθαμε για το μπάζωμα στα Τέμπη από την παραπομπή Τριαντόπουλου-Αγοραστού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)




![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)



































![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442