Το πιο πιθανό σενάριο για την Ελλάδα είναι πλέον η έξοδος από την ευρωζώνη εκτιμά ο επικεφαλής ανάλυσης της Fitch για κρατικές αξιολογήσεις, Τζέιμς ΜακΚόρμαρκ όπως μεταδίδει το Reuters.

Η επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα, υποστηρίζει ο ίδιος, «μπορεί να άλλαξε τις ισορροπίες στο πώς αξιολογούν οι άλλες χώρες της ευρωζώνης τα ρίσκα από την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ σε σχέση με τους κινδύνους ενός Grexit, αλλά αυτό θα καταστεί σαφές μόνο όταν η ιστορία γραφτεί».

Ο επικεφαλής ανάλυσης της Fitch λέει ότι η επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα ήταν καθοριστική στιγμή για των ενίσχυση της θέσης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές. Ωστόσο, προσθέτει χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα ίσως να μην υπολόγισε σωστά: Τα ελληνικά επιχειρήματα υπέρ μεγαλύτερης διευκόλυνσης από την πλευρά των δανειστών αντιμετωπίζουν πολλά διάφορα εμπόδια, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν ανυπέρβλητα. Το δημοψήφισμα μπορεί να άλλαξε τις ισορροπίες στο πώς αξιολογούν οι άλλες χώρες της ευρωζώνης τα ρίσκα από την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ σε σχέση με τους κινδύνους ενός Grexit, αλλά αυτό θα καταστεί σαφές μόνο όταν η ιστορία γραφτεί».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ