Η Αθήνα πρέπει να ζητά βοήθεια από τους φίλους και όχι από τους εχθρούς της, δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, αναφερόμενος προφανώς στη Ρωσία. Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπεραμύνθηκε της προσπάθειας της Κομισιόν να σώσει την Ελλάδα.

Απαντώντας στη δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα, ο Γιούνκερ, πρόεδρος της Κομισιόν, δήλωσε ότι εναντιώθηκε στις περικοπές συντάξεων στην Ελλάδα, και κατέβαλε προσπάθεια για να εξασφαλίσει στη χώρα πακέτο βοήθειας 35 δισ. ευρώ.

Λίγο αργότερα απάντησε στον Τσίπρα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: «Αναζητήστε βοήθεια μεταξύ των φίλων και όχι μεταξύ των εχθρών σας» δήλωσε στη δευτερολογία του ο Τουσκ.

Όλοι συμπέραναν ότι αναφέρεται στη Μόσχα. «Για σένα λέει, Βλαντιμίρ Πούτιν» σχολίασε ο Guardian.

Ο Τουσκ, όμως, είχε μια προειδοποίηση να δώσει και στους πιστωτές της Ελλάδας: «Αν επιθυμείς να βοηθήσεις έναν φιλο που βρίσκεται σε ανάγκη, μην τον ταπεινώνεις» είπε.

«Χρειαζόμαστε ενότητα όχι επειδή η ενότητα είναι όμορφη ως ιδέα αλλά επειδή είναι απολύτως αναγκαία για τη λήψη αποφάσεων».

Αναφερόμενος τέλος στα σενάρια για Grexit, επισήμανε ότι η κρίση στην Ελλάδα οφείλεται στις υπερβολικές δαπάνες και όχι στο κοινό νόμισμα.

Στην πρωτολογία του λίγη ώρα νωρίτερα, ο Τουσκ τόνισε πως έχουν μείνει μόνο τέσσερις ημέρες για να βρεθεί συμφωνία, και πρόσθεσε πως στην αντίθετη περίπτωση όλα τα σενάρια, «και το χειρότερο», είναι ανοικτά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ