Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ηλιοφάνεια ενισχύει τη γονιμότητα γυναικών και ανδρών

Η ηλιοφάνεια ενισχύει τη γονιμότητα γυναικών και ανδρών

Η έκθεση στον ήλικο μπορεί να ενισχύσει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν βέλγοι ερευνητές στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής.

Η έκθεση στον ήλικο μπορεί να ενισχύσει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν βέλγοι ερευνητές στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Γκεντς, με επικεφαλής τον Δρ Φραν Βαντεκερκχοβε, μελέτησαν τα αποτελέσματα των εξωσωματικών γονιμοποίησεων 6.000 γυναικών σε διάστημα έξι ετών και τα συνέκριναν με τις κλιματικές συνθήκες τον μήνα που κάθε γυναίκα ξεκίνησε την προσπάθεια κυοφορίας.

Κατά τη διάρκεια των περιόδων με την λιγότερη ηλιοφάνεια, τα ποσοστά ζώντων γεννήσεων ήταν 14%, ενώ έφτανε στο 19% όταν ο καιρός ήταν καλύτερος.

Συγκεκριμένα, τους μήνες με περίπου τέσσερις ώρες την ημέρα ηλιοφάνεια, η γονιμότητα ενισχυόταν κατά ένα τρίτο. Ωστόσο, δεν προέκυπτε επιπλέον όφελος μετά τις έξι ώρες ηλιοφάνειας.

Οι γυναίκες είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες επιτυχημένης εξωσωματικής γονιμοποίησης αν εκτίθενται σε καλές καιρικές συνθήκες έναν μήνα πριν και όχι κατά την φάση της σύλληψης.

Η βιταμίνη D φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην θετική επίπτωση των καιρικών συνθηκών στη γονιμότητα, αφού επηρεάζει άμεσα την ποιότητα των ωαρίων. Επίσης, η μελατονίνη είναι γνωστό ότι παίζει ρόλο στον αναπαραγωγικό κύκλο της γυναίκας.

«Η ηλιοφάνεια, η υψηλή θερμοκρασία και η απουσία βροχής έκανε την θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης περισσότερο αποτελεσματική. Κι ενώ η μελέτη εστίασε σε γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας, πιστεύουμε ότι οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν εξίσου και τις γυναίκες χωρίς προβλήματα γονιμότητας» υπογράμμισε ο ερευνητής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ήλιος φαίνεται να επηρεάζει θετικά και τους άνδρες. Ξεχωριστή μελέτη που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο έδειξε ότι το σπέρμα είναι περισσότερο ενεργό την Άνοιξη και ακόμα πιο αποδοτικό από τον Ιούλιο μέχρι και τον Αύγουστο, συγκριτικά με τον Ιανουάριο.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024