Φόβοι για ντόμινο στην αγορά συναλλάγματος λόγω Ελλάδας
Η αγορά συναλλαγματικών ισοτιμιών όπου πραγματοποιούνται καθημερινά συναλλαγές 5,3 τρισ. δολαρίων ανησυχεί για τις επιπτώσεις από την κρίση χρέους της Ελλάδας. Από τη Σουηδία έως την Ελβετία, οι κεντρικές τράπεζες δίνουν μάχη για να περιορίσουν την ανατίμηση των εθνικών τους νομισμάτων έναντι του ευρώ.
Η αγορά συναλλαγματικών ισοτιμιών όπου πραγματοποιούνται καθημερινά συναλλαγές 5,3 τρισ. δολαρίων ανησυχεί για τις επιπτώσεις από την κρίση χρέους της Ελλάδας. Από τη Σουηδία έως την Ελβετία, οι κεντρικές τράπεζες δίνουν μάχη για να περιορίσουν την ανατίμηση των εθνικών τους νομισμάτων έναντι του ευρώ.
Με ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να αναγκαστεί να καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων. Η Ιαπωνία, από την πλευρά της, εξετάζει το ενδεχόμενο να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά αν το γεν συνεχίσει να ενισχύεται.
Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής για την κορόνα της Σουηδίας και το φράγκο της Ελβετίας θα πρέπει να ανησυχούν για μια υποχώρηση του ευρώ, πιστεύει ο Στιούαρτ Μπένετ που είναι στέλεχος της Banco Santander, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ισπανίας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, προσθέτει, οι κεντρικές τράπεζες των χωρών αυτών θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στη μάχη που δίνουν κατά του χαμηλού πληθωρισμού.
Επίσης στην Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να μην αρέσει η ιδέα να γίνει η στερλίνα ασφαλές καταφύγιο, επειδή θα ενισχυθεί η ισοτιμία της και θα μειωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της χώρας.
Κύρια ανησυχία της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (SNB) και της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας (Riksbank) είναι ότι η κρίση στην Ελλάδα θα οδηγήσει το ευρώ σε υποχώρηση. Η SNB και η Riksbank προσπαθούν αυτό το διάστημα να αντιμετωπίσουν τις αποπληθωριστικές πιέσεις.
Ήδη η SNB έχει ανακοινώσει ότι έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις στην αγορά προκειμένου να εμποδίσει νέα άνοδο της ισοτιμίας του φράγκου. Αμέσως μετά την κίνηση αυτή, η Riksbank προχώρησε σε απροσδόκητη μείωση των επιτοκίων της κορόνας για μην επιτρέψει περαιτέρω ανάκαμψη του νομίσματος. Πλήγμα από την αβεβαιότητα που έχει προκληθεί λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα έχουν δεχτεί και νομίσματα όπως το ζλότι της Πολωνίας και το φιορίνι της Ουγγαρίας.
Σήμερα το ευρώ κινείται ανοδικά έναντι του δολαρίου. Το ευρώ σημειώνει κέρδη 0,31% υψηλότερα έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,1048 δολάριο, ενώ στις ασιατικές συναλλαγές βρέθηκε στο χαμηλό του 1,0975 δολαρίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΠΑΚΟΕ: Σε ποιες παραλίες να κολυμπήσετε «με ασφάλεια» από την Κόρινθο έως την Πάτρα
- Γιορτή σήμερα 8 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]
- Η μυθική εμφάνιση του Μέσι και η αποθέωση από τους συμπαίκτες του (vids)
- «Δεν είναι πια μια επιχείρηση, είναι πόλεμος – Είναι πόλεμος πλήρους κλίμακας» λέει το Κρεμλίνο
- Η απίθανη αντίδραση του Λιονέλ Σκαλόνι στο 3-2 της Αργεντινής (vid)
- «Σε ποιον ανήκει ο μπακλαβάς;» – Στην UNESCO προσέφυγε η Τουρκία
- Ξεκίνησε προετοιμασία ο Άρης: «Κλικ» από την πρώτη προπόνηση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442