Τσίπρας: Σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών
Σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως είχε προαναγγείλει στο μήνυμά του μετά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα, αλλά και μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ. Απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, συμπλήρωσε ότι η εντολή του δημοψήφισματος δεν είναι εντολή για ρήξη, αλλά εντολή για διαπραγμάτευση.
Σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως είχε προαναγγείλει στο μήνυμά του μετά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα, αλλά και μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ.
Απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, συμπλήρωσε ότι η εντολή του δημοψήφισματος δεν είναι εντολή για ρήξη, αλλά εντολή για διαπραγμάτευση.
Στη συνάντηση των αρχηγών, η οποία προγραμματίστηκε για τις 10 το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα παρουσιάσει στους πολιτικούς αρχηγούς τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και θα ακούσει τις δικές τους προτάσεις.
Απευθυνόμενος στους πολίτες, ο πρωθυπουργός είπε πως έκαναν μια γενναία επιλογή και πως ο ίδιος έχει πλήρη συνείδηση ότι η εντολή του δημοψήφισματος δεν είναι εντολή για ρήξη, αλλά για
ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης της κυβέρνησης για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας με όρους δικαιοσύνης, προοπτικής, απεγκλωβισμού από την φαύλο κύκλο της λιτότητας.
Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός άλλαξε το ερώτημα του διαλόγου στην Ευρώπη. Το ερώτημα ‘μέσα ή έξω από το ευρώ» πρέπει να φύγει οριστικά. Ο λαός έδωσε απάντηση στο ποια Ευρώπη θέλει και απάντησε ότι θέλουμε την Ευρώπη της αλληλεγγύης».
«Δεν μπορεί η Ευρώπη να είναι ο μονόδρομος των μνημονίων και της λιτότητας» είπε.
Θα προχωρήσουμε χωρίς χρονοτριβή, γνωρίζουμε ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως λύσεις δίκαιες και βιώσιμες, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Τούτη την ώρα ο ο τόπος χρειάζεται περισσότερο ποτέ ενότητα και συνοχή, ομοψυχία και ειλικρινή συνεννόηση για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Από αύριο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης»
Πρόσθεσε ότι αύριο η Ελλάδα θα προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και πως άμεση προτεραιότητά της είναι η τάχιστη αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος, της οικονομικής σταθερότητας και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η ΕΚΤ καταλαβαίνει πλήρως και την ανθρωπιστική διάσταση που έχει πάρει η κρίση στη χώρα μας.
Επισήμανε μάλιστα ότι «αυτή τη φορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα βρίσκεται και το θέμα του χρέους» και τόνισε ότι η έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις ελληνικές θέσεις για την ανάγκη αναδιάταξης του χρέους.
Σημείωσε ότι ταυτόχρονα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με ένα πλάνο αξιόπιστης χρηματοδότησης, με σχέδιο αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη και τη μεταφορά των βαρών στους οικονομικά ισχυρούς, καθώς επίσης και με αξιόπιστο σχέδιο επενδύσεων.
«Ανεξάρτητα από το τι επιλέξατε, από τώρα και στο εξής είμαστε ένα. Χρέος μας είναι να ξεπεράσουμε την κρίση και να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλά» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Παραιτήθηκε από γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Διονύσης Καλαματιανός – «Συνεχίζουμε με υπευθυνότητα»
- Εύβοια: Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στην παραλία Μουρτερή
- Ένοχοι οι δύο αστυνομικοί για τον βιασμό 19χρονης στο ΑΤ Ομονοίας
- Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τους κινδύνους για την υγεία των επιζώντων των δύο σεισμών στη Βενεζουέλα
- Ο Μόουζες Ράιτ υπογράφει στην Μπαρτσελόνα και πληρώνει τη ρήτρα του για να πάει στη Μιλάνο
- Κίνηση: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό, καθυστερήσεις στο λιμάνι του Πειραιά
- «Το Ιράν σχεδιάζει να δολοφονήσει τον Τραμπ», υποστηρίζει το Ισραήλ
- Χάος στο Παρίσι: Επεισόδια μετά την πρόκριση της Γαλλίας στα ημιτελικά του Μουντιάλ (vids)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442