Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κινητικότητα και πάλι για τη συμφωνία

Κινητικότητα και πάλι για τη συμφωνία

Νέος γύρος επαφών μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγες ώρες με στόχο μια «βιώσιμη λύση» ώρες πριν εκπνεύσει η ισχύς του προγράμματος. Η Αθήνα υπέβαλε στον ESM αίτημα για διετή συμφωνία με πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους. Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 8 το βράδυ. Στα τηλέφωνα με Γιούνκερ, Ντράγκι και Σουλτς ο Αλ.Τσίπρας. Στο Μαξίμου ο Γ.Βαρουφάκης. Η πόρτα είναι ανοικτή, περιμένουμε κίνηση από την πλευρά της Αθήνας, λέει η Κομισιόν.

Νέος γύρος επαφών μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγες ώρες με στόχο μια «βιώσιμη λύση» ώρες πριν εκπνεύσει η ισχύς του προγράμματος.

Νωρίς το απόγευμα, η Αθήνα υπέβαλε στον ESM αίτημα για διετή συμφωνία με πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

Η πρόταση αφήνει έξω από τη νέα συμφωνία το ΔΝΤ και ουσιαστικά «ξεχνάει» την πέμπτη αξιολόγηση.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της υποβολής της ελληνικής πρότασης ανακοινώθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogrpοup με τηλεδιάσκεψη, κατά την οποία θα συζητηθεί το ελληνικό αίτημα, όπως ανέφερε tweet ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η ελληνική πλευρά κατέθεσε προτάσεις, οι οποίες εξετάζονται, δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός.

Πολίτες έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα, όπου το απόγευμα πραγματοποιείται συγκέντρωση υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup είχε ματαιώσει συνέντευξή του στο ολλανδικό κανάλι RTL, λόγω υποχρεώσεων, βάζοντας φωτιά στις φήμες για συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίες τελικώς επιβεβαιώθηκαν.

Νωρίς το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο Μαξίμου βρέθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ. «Το πρωί ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς είχε πει ότι θα είναι μια ενδιαφέρουσα μέρα. Αποδεικνύουμε ότι πέρα από το δημοψήφισμα που θα γίνει την Κυριακή η διαπραγμάτευση είναι πάνω στο τραπέζι», δήλωσε ο κ. Κουίκ αποχωρώντας.

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός είχε την Τρίτη τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντάγκι και τον πρόεδρο της Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς. Το απόγευμα είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι.

Πάντως, η γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να δήλωσε σε βουλευτές ότι το Βερολίνο δεν εξετάζει νέα πρόταση της Αθήνας πριν από το δημοψήφισμα.


Νωρίτερα, πληροφορίες ήθελαν τον πρωθυπουργό να επανεξετάζει τη χθεσινοβραδινή πρόταση Γιούνκερ, ωστόσο σε tweet του ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ ανέφερε πως ανώτατος έλληνας αξιωματούχος διέψευσε την πληροφορία και συμπληρώνει πως ίσως υπάρξει κάποια κίνηση από την πλευρά της Αθήνας το απόγευμα.

    Αργά το βράδυ της Δευτέρας υπήρξε νέα πρόταση από τον πρόεδρο της Κομισιόν, η οποία απορρίφθηκε άμεσα από την κυβέρνηση.

    Βάσει κυβερνητικών πηγών, ο πρέδρος της Κομισιόν ζητά στη νέα πρόταση:

    • 1. Να γίνει αποδεκτό το κείμενο των Θεσμών
    • 2. Ο κ. Τσίπρας να ζητήσει από τους πολίτες να ψηφίσουν «ναι»
    • 3. Οι Θεσμοί να αποδεκτούν μια αλλαγή στο κείμενό τους
    • 4. Η κυβέρνηση να ζητήσει τη σύγκληση έκτακτο Eurogroup

    Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να διαμήνυσε ότι βαδίζει προς την κάλπη, ακούει με ενδιαφέρον ό,τι λέγεται και γράφεται και εργάζεται για τη λύση.

    Σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα «όχι».

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

    Sports in

    «Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

    Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Τρίτη 23 Απριλίου 2024