Ελπίδες αυτοανάπλασης της καρδιάς γεννά η ανακάλυψη κυττάρων
Βάσιμες ελπίδες για αναγέννηση του καρδιακού μυ μετά από βλάβη δημιουργεί η ανακάλυψη ενός τύπου πρόδρομων βλαστικών κυττάρων, τα οποία είναι επιφορτισμένα αποκλειστικά με τον σχηματισμό της καρδιάς.
Βάσιμες ελπίδες για αναγέννηση του καρδιακού μυ μετά από βλάβη δημιουργεί η ανακάλυψη ενός τύπου πρόδρομων βλαστικών κυττάρων, τα οποία είναι επιφορτισμένα αποκλειστικά με τον σχηματισμό της καρδιάς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Science, ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζόναθαν Επστάιν του Τμήματος Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, κατάφεραν να εντοπίσουν σε ποντίκια καρδιομυοβλάστες, οι οποίοι έχουν μόλις ωριμάσει πέρα από το στάδιο του να είναι πολυδύναμα -δηλαδή να μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε κύτταρο της καρδιάς- και έτσι μπορούν πλέον να γίνουν μόνο κύτταρα του μυ της καρδιάς (καρδιομυοκύτταρα).
Οι επιστήμονες ελπίζουν να καταφέρουν να εισάγουν καρδιομυοβλάστες σε ασθενείς με κατεστραμμένα τμήματα καρδιακού ιστού ή πρώτα να καλλιεργούν στο εργαστήριο αυτά τα τμήματα και μετά να τα εμφυτεύουν ολόκληρα στην καρδιά. Είναι επίσης πιθανό να αναπτυχθούν νέα φάρμακα, τα οποία θα ωθούν την καρδιά να παράγει νέα καρδιομυοκύτταρα.
Το επόμενο βήμα, λοιπόν, είναι να διαπιστώσουν σε εργαστηριακές συνθήκες κατά πόσο αυτά τα πρόδρομα κύτταρα μπορούν όντως να αναγεννήσουν την καρδιά μετά από έμφραγμα.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ισπανία: Εγκαταστάσεις της NASA κοντά στη Μαδρίτη επλήγησαν από τις πυρκαγιές
- Μέση Ανατολή: Η Σαουδική Αραβία πλήττει εγκαταστάσεις των Χούθι – Σειρήνες ηχούν στο Μπαχρέιν
- Η Σαουδική Αραβία επιτέθηκε στους «Χούθι» – Την ευθύνη όμως ανέλαβε η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Ενα μπόνους για συνεπείς
- Στο Νέο Δελχί η κυβέρνηση Μόντι τα βάζει με την Gen Z της Ινδίας – Πόσο θα αντέξουν χωρίς ίντερνετ;
- «Απολαύστε τη διαδρομή» – Το μήνυμα Μασκ για την επέλαση της ΑΙ
- Amazon: Όχι στη χρήση εικόνων ΑΙ από πωλητές μετά από νόμο της Νέας Υόρκης
- OHE: Εγκρίθηκε η θητεία του επικεφαλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα για ακόμα 4 χρόνια – Ποιοί καταψήφισαν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442