Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουσκ: Καλή η ελληνική πρόταση, δεν θέλουμε χαοτικές εξελίξεις

Τουσκ: Καλή η ελληνική πρόταση, δεν θέλουμε χαοτικές εξελίξεις

Στη Σύνοδο Κορυφής θα καταστεί σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλέον κανένα πολιτικό παιχνίδι, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ μετά τη συνάντησή του με τον Αλ.Τσίπρα και πριν την έναρξη της Συνόδου. Χαρακτηρίζοντας καλή την νέα πρόταση της Αθήνας, είπε ότι οι ηγέτες της πρέπει να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη για να αποφευχθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο. Δεν θέλουμε χαοτικές εξελίξεις, τόνισε.

Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής θα ανοίξουν όλα τα χαρτιά, θα καταστεί σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλέον κανένα πολιτικό παιχνίδι, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα και πριν την έναρξη της Συνόδου.

Χαρακτηρίζοντας καλή την νέα πρόταση της Αθήνας, «την πρώτη ρεαλιστική πρόταση από την ελληνική πλευρά εδώ και εβδομάδες», την οποία πρέπει να αξιολογήσουν οι θεσμοί, είπε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης πρέπει να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη για την πολιτική διαδικασία, ώστε να αποφευχθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο, ανεξέλεγκτου Grexit. Δεν θέλουμε χαοτικές εξελίξεις, τόνισε.

Δεδομένως των εξελίξεων στο Eurogroup, δεν υπάρχει η βάση για τη λήψη αποφάσεων για την Ελλάδα απόψε είπε η καγκελάριος της Γερμανίας Α.Μέρκελ προσερχόμενη. Η σημερινή Σύνοδος θα είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα, πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τη δήλωση που είχε κάνει το πρωί ότι «αν οι θεσμοί δεν κάνουν συστάσεις, στη Σύνοδο που θα γίνει το βράδυ θα γίνει απλώς συζήτηση». Υπάρχει χρόνος για συμφωνία αυτή την εβδομάδα, υποστήριξε η Μέρκελ.

Οι νέες ελληνικές προτάσεις είναι πιο ισχυρές, είπε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος, προσθέτοντας ωστόσο ότι ορισμένα σημεία χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία και ότι σήμερα δεν θα υπάρξει απόφαση. «Οι σημερινές συζητήσεις μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για συμφωνία σύντομα», πρόσθεσε.

Τουσκ: Τα παιχνίδια τελείωσαν

Για τερματισμό του παιχνιδιού του δειλού και του παιχνίδιού επίρριψης ευθυνών, είχε μιλήσει ο Ντόναλντ Τουσκ και στο «τελεσίγραφο» που είχε απευθύνει προ ημερών στην Αθήνα.

Τις συστάσεις προς πάσα κατεύθυνση για σοβαρότητα και υπευθυνότητα επανέλαβε και σήμερα, Δευτέρα, ο Ντόναλντ Τουσκ, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου.

Ζήτησα άτυπη Σύνοδο Κορυφής γιατί ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, τόνισε ο κ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι έχουμε μόνο μία εβδομάδα μέχρι τη λήξη του παρόντος προγράμματος.

«Είναι δική μου ευθύνη, πρόσθεσε, να εξασφαλίσω ότι έχει γίνει ό,τι είναι δυνατό για την εξεύρεση λύσης. Είναι όμως επίσης δική μου ευθύνη να εξασφαλίσω ότι έχουν γίνει σεβαστοί οι φορολογούμενοι όλων των κρατών-μελών της Ευρώπης» είπε με νόημα ο Ντ.Τουσκ , επαναφέροντας στο προσκήνιο το επιχείρημα των Βρυξελλών ότι δεν μπορούν να γίνουν σεβαστές μόνο οι αποφάσεις και τα αιτήματα του ελληνικού λαού, κυρίως όταν αυτά συγκρούονται με τα συμφέροντα και επιβαρύνουν τους πολίτες άλλων κρατών-μελών.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών πρέπει να σεβαστούν απολύτως ο ένας τον άλλον για να βρούμε λύση. Το να παίζουμε παιχνίδια πρέπει να σταματήσει, επισήμανε ο κ. Τουσκ.

«Σε αυτή τη Σύνοδο θέλω όλα τα χαρτιά στο τραπέζι. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι διατεθειμένος να διαπραγματευτώ τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά σημαίνει ότι θέλω να τερματιστούν τα πολιτικά παιχνίδια» τόνισε.

Αναφερόμενος στη νέα ελληνική πρόταση και στις συναντήσεις που προηγήθηκαν μίλησε για ελπιδοφόρες εξελίξεις. «Μπορώ να πω ότι από την στιγμή που συγκάλεσα αυτήν την έκτακτη άτυπη συνάντηση, συνέβησαν μερικά ελπιδόφόρα πράγματα, όπως οι σημερινές συνομιλίες» είπε.

«Αλλά το πιο σημαντικό είναι οι ηγέτες να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη για την πολιτική διαδικασία, ώστε να αποφευχθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο, που είναι ανεξέλεγκτο, χαοτικό Grexit» τόνισε ο Τουσκ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024