Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Νέα αύξηση του ορίου ρευστότητας των τραπεζών εξετάζει η ΕΚΤ

Την αύξηση του ορίου χορήγησης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού (ELA) θα εξετάσει σήμερα Δευτέρα στις 11.30 το πρωί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο θα συνεδριάσει για την λήψη των σχετικών αποφάσεων πριν από το Eurogroup. Την περασμένη Παρασκευή η ΕΚΤ παρείχε μέσω ELA επιπλέον ρευστότητα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ωστόσο οι εκροές συνεχίζονται ακόμη και σήμερα, Δευτέρα.

Την αύξηση του ορίου χορήγησης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού (ELA) θα εξετάσει σήμερα Δευτέρα στις 11.30 το πρωί το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο θα συνεδριάσει για την λήψη των σχετικών αποφάσεων πριν από το Eurogroup.

Ο καθορισμός της τηλεδιάσκεψης της ΕΚΤ πριν από το Eurogroup εκτιμάται ότι έγινε προκείμενου να μη δεσμεύσουν την κεντρική τράπεζα ενδεχόμενες αποφάσεις ή μη αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Παρασκευή η ΕΚΤ παρείχε μέσω ELA επιπλέον ρευστότητα ύψους 1,8 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, αυξάνοντας στα 85,9 δισ. ευρώ το σχετικό όριο. Ωστόσο, οι εκροές συνεχίζονται και οι εντολές που δόθηκαν την προηγουμένη εβδομάδα για αναλήψεις καταθέσεων μόνον για σήμερα Δευτέρα έχουν αγγίξει το 1 δισ. ευρώ.

Η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη μιλώντας χθες στο BBC δήλωσε πως οι τράπεζες δεν είναι σε άμεσο κίνδυνο για να ξεμείνουν από μετρητά, ωστόσο υπεστήριξε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να γίνει σοβαρότερη. Η ίδια χαρακτήρισε «αδιανόητο» το ενδεχόμενο να μην βρεθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και εταίρων.

Και ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ τόνισε ότι είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει την επείγουσα στήριξη της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες εφ’ όσον παραμένουν φερέγγυες, προσθέτοντας ότι ο ίδιος αναμένει πως οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν κανονικά, χωρίς προβλήματα, αυτήν την εβδομάδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024