Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέντε κλασικές ταινίες τρόμου που «παγώνουν» το αίμα

Πέντε κλασικές ταινίες τρόμου που «παγώνουν» το αίμα

Ελισάβετ Σταμοπούλου Χίτσκοκ, Κιούμπρικ, Πολάνσκι, είναι ορισμένοι σκηνοθέτες που με δεξιοτεχνία κινήθηκαν ανάμεσα στην πραγματικότητα και στην ψευδαίσθηση, στη φαντασία και στο φόβο, στην εκκωφαντική σιωπή και στην ένταση. Εποχή άφησαν, και συνεχίζουν να κατακτούν τις προτιμήσεις ταινίες τρόμου της δεκαετίας του 1960, ’70 και ’80. Ψυχώ Από τις πιο κλασικές και γνωστές ταινίες τρόμου, […]

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Χίτσκοκ, Κιούμπρικ, Πολάνσκι, είναι ορισμένοι σκηνοθέτες που με δεξιοτεχνία κινήθηκαν ανάμεσα στην πραγματικότητα και στην ψευδαίσθηση, στη φαντασία και στο φόβο, στην εκκωφαντική σιωπή και στην ένταση. Εποχή άφησαν, και συνεχίζουν να κατακτούν τις προτιμήσεις ταινίες τρόμου της δεκαετίας του 1960, ’70 και ’80.

Ψυχώ

Από τις πιο κλασικές και γνωστές ταινίες τρόμου, το «Ψυχώ» κυκλοφόρησε το 1960 με την υπογραφή του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Βασίζεται σε νουβέλα του Πήτερ Μπλοχ, με την υπόθεση να εξελίσσεται γύρω από τους φόνους που διαπράττονται σε ένα απομονωμένο μοτέλ από έναν ψυχωτικό δολοφόνο.

Το «Ψυχώ» γνώρισε μεγάλη επιτυχία λαμβάνοντας το 1998 την 18η θέση ως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Το 1992 επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου, αλλά δεν κατάφερε να αποσπάσει Όσκαρ. Δεν ξέφυγε, παράλληλα, από το δηλητηριώδες μελάνι συντηρητικών κύκλων.

Ο Εξορκιστής

Ταινία αμερικανικής παραγωγής 1973 του Γουίλιαμ Φρίντκιν που απέσπασε δύο Όσκαρ, «Ο Εξορκιστής» είναι εμπνευσμένος από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Πίτερ Μπλάτυ, και αφορά στην κατάληψη ενός κοριτσιού από δαιμονικό πνεύμα.

Η ταινία θεωρήθηκε από τις πιο κερδοφόρες όλων των εποχών εισπράττοντας 402, περίπου, εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, διθυραμβικές κριτικές και δέκα υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Συνέχεια της ταινίας «Ο Αιρετικός: Εξορκιστής ΙΙ» του Τζον Μπούρμαν και ο «Εξορκιστής 3» του Γουίλιαμ Πίτερ Μπλάτυ.

Τόσο η ταινία όσο και το βιβλίο δεν είναι απόλυτα προϊόν φαντασίας, και εκεί εντοπίζεται η ιδιαιτερότητα. Πηγή έμπνευσης του βιβλίου ένα περιστατικό εξορκισμού που έλαβε χώρα στις ΗΠΑ το 1949. Εξετάζοντας τη σχέση ανάμεσα στη μεταφυσική και στον ορθολογισμό, ο Φρίντκιν βασίστηκε σε κάτι χειροπιαστό.

Η Λάμψη

Τρεις δεκαετίες μετά συνεχίζει να τρομάζει. «Η Λάμψη» (1980) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ, μπορεί αρχικά να έλαβε αρνητικές κριτικές, στην πορεία όμως τα δεδομένα άλλαξαν για να θεωρείται σήμερα μια από τις καλύτερες ταινίες τρόμου. Πολλοί δε την συνέκριναν με το «Ψύχω» του Χίτσκοκ.

Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από έναν συγγραφέα τρόμου που χρειάζεται έμπνευση για το νέο του βιβλίο, και ελπίζει πως θα την αποκτήσει αν γίνει επιτηρητής ενός παλιού ξενοδοχείου . Το ξενοδοχείο, όμως, φαίνεται πως είναι στοιχειωμένο.

Η μουσική, τα πλάνα και οι διάδρομοι είναι στοιχεία που επιτείνουν το αίσθημα του φόβου.

Το Πνεύμα του Κακού

Το γνωστό σε όλους «Poltergeist», ή αλλιώς «Το πνεύμα του κακού», παραγωγή του 1982, είχε σπάσει ταμεία και «στοίχειωσε» ξανά τις οθόνες όταν το 2015 κυκλοφόρησε σε 3D.

Βασισμένη σε σενάριο του Στίβεν Σπίλμπεργκ, τη σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο Τόμπι Χούπερ, με το στοιχείο της αβεβαιότητας, σε μια άρρωστη ατμόσφαιρα, να κυριαρχεί.

Μια οικογένεια μετακομίζει σε ένα καινούριο σπίτι, έτοιμη να ξεκινήσει τη νέα φάση της ζωής της, έρχεται όμως αντιμέτωπη με κακόβουλες υπερφυσικές δυνάμεις.

Το υπερφυσικό, το σατανικό και ο τρόμος είναι, αν μη τι άλλο, κεντρικά στοιχεία.

Το Μωρό της Ρόζμαρι

Από τις πιο γνωστές ταινίες τρόμου και «Το Μωρό της Ρόζμαρι» (1968) σε σκηνοθεσία Ρομάν Πολάνσκι με πρωταγωνιστές τους Μία Φάροου, Τζον Κασσαβέτης, Ρουθ Γκόρντον και Ραλφ Μπέλαμι.

Η νεαρή Ρόζμαρι έχει παντρευτεί έναν ηθοποιό που πασχίζει να κάνει καριέρα. Θέλει να κάνει παιδί αλλά ο άντρας της προτιμά να περιμένει μέχρι να καταφέρει να προχωρήσει στη δουλειά του. Η καριέρα του εκτοξεύεται μυστηριωδώς, και η σύζυγός του υποψιάζεται ότι κάτι περίεργο συμβαίνει. Μένει έγκυος, σε μια βραδιά που συνοδευόταν από περίεργες παραισθήσεις, και αρχίζει να ερευνά για τους ύποπτους γείτονες.

Όπως και στον κόσμο του Πιραντέλλο έτσι και στο μυθιστόρημα του Αίρα Λεβάιν τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και στη φαντασία είναι δυσδιάκριτα. Η ηρωίδα πέφτει θύμα της φαντασίας της και με εξαιρετική μαεστρία αποτυπώνεται το τέλος της εποχής της αθωότητας. Με ιδιαίτερη, δε, δεξιοτεχνία ο Πολάνσκι χειρίζεται το κλίμα έντασης και φόβου.


entertainment.in.gr

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024