Γρήγορα τελείωσε ο πόλεμος της πραλίνας που άνοιξε η γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ με την Nutella: Μέσα σε 24 ώρες, πήρε πίσω την έκκληση που είχε κάνει σε μποϊκοτάζ του εδέσματος ώστε… να σωθεί ο πλανήτης.

Ο ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος είχε νωρίτερα εμφανιστεί εκνευρισμένος -η εταιρεία που την παράγει εδράζεται στο Πιεμόντε- καλώντας σε… αντιμποϊκοτάζ.

Η γαλλίδα υπουργός είχε πει, σε συνέντευξή της, πως ένα από τα πράγματα που μπορούν να γίνουν για να σωθεί ο πλανήτης ήταν «να κόψουμε τη Nutella» επειδή, εξήγησε, για την παραγωγή της χρησιμοποιείται φοινικέλαιο, η υψηλή ζήτηση για το οποίο έχει ευνοήσει τις καλλιέργειες φοίνικα έναντι άλλων ειδών επιτείνοντας έτσι το πρόβλημα της καταστροφής των δασών.

Η εταιρεία, η ιταλική Ferrero, απάντησε χωρίς να αναφέρεται ευθέως στην Ρουαγιάλ, λέγοντας πως ακολουθεί υπεύθυνες περιβαλλοντικές πρακτικές. Μέχρι και η Greenpeace φέρεται, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Zeit, να πήρε το μέρος της, λέγοντας πως η εταιρεία είναι δραστήρια στην προώθηση υπεύθυνων καλλιεργειών φοίνικα.

Την Τετάρτη, η Σεγκολέν ρουαγιάλ επανήλθε ζητώντας, μέσω Τwitter, «χίλια συγγνώμη» λέγοντας πως «πρέπει να αναγνωριστεί η πρόοδος» που έχει επιτελέσει η εταιρεία στο ζήτημα.

Ενδιάμεσα, ο ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος Τζιαν Λούκα Γκαλέτι είχε διαμαρτυρηθεί βλέποντας επίθεση στις ιταλικές φίρμες: Κάλεσε, επίσης στο Twitter, τη γαλλίδα ομόλογό του «να αφήσει ήσυχα τα ιταλικά προϊόντα», κλείνοντας με την έκκληση (σε ομοιοκαταληξία) «απόψε για γεύμα, ψωμί με Nutella».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ