Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

S&P: Η μη αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ δεν είναι πτώχευση

Η μη καταβολή των 6,7 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στην ΕKT τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν θα θεωρηθεί κήρυξη επιλεκτικής χρεοκοπίας, επισημαίνει η Standard & Poor's. Όπως εξηγεί, δεν θεωρεί ότι ένα κράτος κηρύσσει πτώχευση εάν δεν προχωρήσει στην αποπληρωμή δόσης σε πιστωτές του λεγόμενου επίσημου τομέα (όπως είναι το ΔΝΤ, η ΕΚΤ). Επομένως η S&P σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία «επιλεκτική χρεοκοπία» (selective default).

Η μη καταβολή των 6,7 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν θα θεωρηθεί κήρυξη επιλεκτικής χρεοκοπίας, επισημαίνει η Standard & Poor’s.

Όπως εξηγεί Standard & Poor’s – άποψη που έχει εκφράσει και η Moody’s- δεν θεωρεί ότι ένα κράτος κηρύσσει πτώχευση εάν δεν προχωρήσει στην αποπληρωμή δόσης σε πιστωτές του λεγόμενου επίσημου τομέα, όπως είναι το ΔΝΤ, η ΕΚΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα. Επομένως η S&P σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία επιλεκτική χρεοκοπία (selective default).

Εάν η Ελλάδα δεν καταβάλει το οφειλόμενο ποσό στην ΕΚΤ, «ο Standard & Poor’s δεν θα υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας σε ‘SD’ (σ.σ. selective default, επιλεκτική χρεοκοπία)» ενδέχεται πάντως να υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας κάτω από το σημερινό επίπεδο (CCC), διευκρίνισε ο οίκος.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, η ΕΚΤ διακρατεί το σύνολο των κρατικών ομολόγων τα οποία είχε λάβει κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής τους το 2012. Αυτός είναι ο λόγος που η μη εξόφληση των ομολόγων δεν θα επηρεάσει άμεσα τους ιδιώτες πιστωτές», επιχειρηματολογεί ο S&P.

Ο αμερικανικός οίκος, υπενθυμίζει ότι οι αξιολογήσεις της Standard & Poor’s αφορούν την προθυμία και την ικανότητα μίας χώρας σχετικά με την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους προς τους μη επίσημους πιστωτές.

Η Ελλάδα καλείται να προχωρήσει σε αρκετές μεγάλες πληρωμές ως το τέλος του καλοκαιριού. Αναμένεται να καταβάλει 1,6 δισεκ. ευρώ στο ΔΝΤ ως την 30ή Ιουνίου, καθώς και 6,7 δισεκ. ευρώ στην ΕΚΤ σε δύο δόσεις, την πρώτη, ύψους 3,45 δισεκ. ευρώ, την 20ή Ιουλίου και τη δεύτερη, ύψους 3,2 δισεκ. ευρώ, έως την 20ή Αυγούστου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024