Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολιτικός σεισμός στην Πολωνία

Πολιτικός σεισμός στην Πολωνία

Τρεις εβδομάδες μετά τις προεδρικές εκλογές και τέσσερις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, το κυβερνών κόμμα ανακατεύει και πάλι την τράπουλα. Παραιτήσεις υπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων.

Το βράδυ της Τετάρτης έγινε ένα μικρός πολιτικός σεισμός στην Πολωνία. Η πρωθυπουργός της Πολωνίας Εύα Κόπατς, ανακοίνωσε την παραίτηση τριών υπουργών: του υπουργού Ιδιωτικοποιήσεων, του υπουργού Υγείας και του υπουργού Αθλητισμού. Επίσης παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, τρεις υφυπουργοί και ο επικεφαλής σύμβουλος του γραφείου πρωθυπουργού. Οι παραιτήσεις αυτές ήρθαν μια ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο των αρχείων παρακολούθησης πολιτικών συνομιλιών.

Οι υπουργοί που παραιτήθηκαν ήταν όλοι μέλη του κυβερνώντος κόμματος «Πολιτική Πλατφόρμα» και είχαν πέσει θύματα παράνομων παρακολουθήσεων. Το Ιούνιο του 2014 η πολιτική επιθεώρηση Wprost δημοσιοποίησε αποσπάσματα των συνομιλιών. Επρόκειτο για συζητήσεις που είχαν γίνει σε ένα εστιατόριο στη Βαρσοβία. Στις συνομιλίες αναφερόταν ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών ήταν ανεπαρκής και δεν διαχειριζόταν σωστά τον σημαντικό οικονομικό τομέα της Πολωνίας που αφορά τα ορυχεία.

Σοβαρό πλήγμα για το κυβερνών κόμμα

Τις μεγαλύτερες αντιδράσεις όμως προκάλεσε το απαξιωτικό λεξιλόγιο του τότε υπουργού Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σιρόρσκι αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ. Η υπόθεση θα κόστιζε τη διακυβέρνηση της χώρας στον τότε πρωθυπουργό Ντόναλτ Τουσκ, ο οποίος αργότερα πάντως κατάφερε να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή. Η υπόθεση φάνηκε για λίγο να ξεχάστηκε όμως αυτό αποδείχθηκε πλάνη.

Ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη των παράνομων συνομιλιών, ένας Πολωνός επιχειρηματίας δημοσιοποίησε στη σελίδα του στο facebook δεκάδες έγγραφα από τα αρχεία των ερευνών.

Το θέμα κυριαρχεί στα πολωνικά ΜΜΕ και η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. Η πρωθυπουργός αντέδρασε δυναμικά και προχώρησε στις παραιτήσεις. Τίποτα δεν θα πρέπει να σκιάζει το κόμμα τέσσερις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Η πρωθυπουργός της χώρας σχεδίαζε εδώ και καιρό να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και βρήκε τώρα τη χρυσή ευκαιρία, σχολιάζει ο πολωνικός τύπος. Ο γνωστός αναλυτής Γιάροσλαβ Φλις είναι πάντως της άποψης πως αυτή η κίνηση της πρωθυπουργού δεν πρόκειται να βοηθήσει ουσιαστικά το κόμμα της αλλά, απεναντίας, καταδεικνύει μόνο τη βαθιά πολιτική κρίση που ταλανίζει τη χώρα.

Επτά ολόκληρα χρόνια κυβέρνησε ο Ντόναλτ Τουσκ. Όταν το 2014 εξελέγη στη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Εύα Κόπατς ανέλαβε τη διακυβέρνηση καθώς και τα ηνία της «Πολιτικής Πλατφόρμας». Φαίνεται να έχει χάσει πάντως μεγάλα ποσοστά δημοφιλίας. Εάν διεξάγονταν εκλογές την ερχόμενη Κυριακή θα συγκέντρωνε μόνο το 24% των ψήφων, ενώ το κόμμα της αντιπολίτευσης PiS θα συγκέντρωνε 32%.

Ελτσμπιετά Στάσικ / Μαρία Ρηγούτσου

Deutsche Welle

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024