ΗΠΑ: Και η Ιαπωνία στη λίστα των παραληπτών ενεργού άνθρακα
Το Πεντάγωνο πρόσθεσε και την Ιαπωνία στην λίστα των χωρών που παρέλαβαν δείγματα ενεργού άνθρακα από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Όπως έγινε γνωστό, το δείγμα εστάλη στην αμερικανική στρατιωτική βάση Ζάμα, περίπου 40χλμ νοτιοδυτικά του Τόκιο το 2005 και κατεστράφη το 2009.
Το Πεντάγωνο πρόσθεσε και την Ιαπωνία στην λίστα των χωρών που παρέλαβαν δείγματα ενεργού άνθρακα από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.
Το δείγμα εστάλη στην αμερικανική στρατιωτική βάση Ζάμα, περίπου 40χλμ νοτιοδυτικά του Τόκιο το 2005 και κατεστράφη το 2009, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ συνταγματάρχης Στίβεν Γουόρεν.
Ο Γουόρεν δήλωσε πως ο άνθρακας που εστάλη στην Ιαπωνία για το σκοπό δοκιμής εξοπλισμού ανίχνευσης προήλθε από μια παρτίδα που θεωρείτο αδρανής, αλλά αποδείχθηκε ενεργή όταν ελέγχθηκε.
«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει άνθρακας, ενεργός ή αδρανής στην Ιαπωνία αυτή την στιγμή» δήλωσε ο Γουόρεν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο.
Πέντε χώρες εκτός των ΗΠΑ είναι πλέον γνωστό ότι έχουν παραλάβει δείγματα ενεργού άνθρακα: Αυστραλία, Καναδάς, Νότιος Κορέα, Βρετανία καθώς και η Ιαπωνία.
Δείγματα έλαβαν επίσης 69 εργαστήρια σε 19 πολιτείες.
Επιθεωρητές προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν οι ακούσιες αποστολές του άνθρακα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό όπλο, προήλθαν από προβλήματα ποιοτικού ελέγχου στην αμερικανική στρατιωτική βάση στην Γιούτα, ανέφεραν αξιωματούχοι του Πενταγώνου.
Εν τω μεταξύ, το καθεστώς της Β.Κορέας κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι την στοχοποιεί με άνθρακα και ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ερευνήσει «τα βιολογικά πολεμικά σχέδια» της Ουάσιγκτον.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Τζεφ Ράτκε δήλωσε: «Οι κατηγορίες είναι γελοίες. Δεν αξίζουν καμία απάντηση.»
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- «Σ’ αγαπώ έντονα» – Η Ζακλίν Λαμπά ήταν ερωτευμένη με τη Φρίντα Κάλο και παντρεμένη με τον Αντρέ Μπρετόν
- Τέταρτη σύλληψη για τη δολοφονική επίθεση στην Βάγια Νέστορα
- Αγγλία – Αργεντινή: Οι παίκτες της Αλμπισελέστε βρήκαν το παγούρι του Πικφορντ με τις σημειώσεις για τα πέναλτι (vid)
- Παχυσαρκία: Σε 15 ημέρες η λύση για τα φάρμακα, λέει η κυβέρνηση
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 66χρονος για τη φωτιά στο φράγμα Θέρμης
- «Ο πόνος συνεχίζεται»: Τι λένε τα ΜΜΕ στην Αγγλία για τον αποκλεισμό από τον τελικό του Μουντιάλ (pics)