Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παρέμβαση των βιομηχανιών για το κόστος ενέργειας

Παρέμβαση των βιομηχανιών για το κόστος ενέργειας

Στην επισήμανση ότι με βάση τα τιμολόγια  που ίσχυσαν το 2014 το τελικό ενεργειακό κόστος για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι 30% υψηλότερο έναντι των ευρωπαϊκών προχωρεί η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) σε ανοικτή επιστολή που απέστειλε προς την κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αναφορικά με τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και το ανταγωνιστικό κόστος για τη βιομηχανία.

Στην επισήμανση ότι με βάση τα τιμολόγια που ίσχυσαν το 2014 το τελικό ενεργειακό κόστος για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι 30% υψηλότερο έναντι των ευρωπαϊκών προχωρεί η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) σε ανοικτή επιστολή που απέστειλε προς την κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αναφορικά με τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και το ανταγωνιστικό κόστος για τη βιομηχανία.

Με αφορμή δημοσιεύματα για αντικατάσταση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που ισχύουν από το 2014 η ΕΒΙΚΕΝ ξεκαθαρίζει ως οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν λαμβάνουν πρόνοια για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των νέων τιμολογίων σε σχέση με των ευρωπαϊκών ανταγωνιστικών εταιρειών και καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει αλλαγές.

Η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ αναφέρει τα εξής:

«Στο πλαίσιο των προτάσεων των Θεσμών για τη σύναψη συμφωνίας με την Ελληνική Κυβέρνηση, περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που αφορούν θέματα αγορών ενέργειας.

»Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με δημοσιεύματα, περιλαμβάνονται και προτάσεις για την αντικατάσταση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που ισχύουν από το 2014 και που αφορούν άμεσα τις ελληνικές βιομηχανίες. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν λαμβάνεται πρόνοια για την διεθνή ανταγωνιστικότητα των νέων τιμολογίων σε σχέση ιδίως με εκείνα των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας.

»Υπενθυμίζουμε ότι τα τιμολόγια που ίσχυσαν το 2014 κατέληγαν σε τελικό κόστος 30% υψηλότερο (σύμφωνα με μελέτη του εξειδικευμένου διεθνούς οίκου συμβούλων ROLAND BERGER) από εκείνο των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας, ενώ με τη σημαντική πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και των πετρελαιοειδών από το τελευταίο τρίμηνο του 2014, οι χονδρεμπορικές τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά στην Ευρώπη, αλλά όχι στην Ελλάδα αυξάνοντας έτσι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.

»Δεν θα πρέπει επομένως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να επιμείνουν στις προτάσεις τους και η ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί να εφαρμόσει αλλαγές στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που θέτουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, τη διατήρηση δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και εμποδίζουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 95-79: Ξέσπασε και ισοφάρισε σε 1-1

Ο Παναθηναϊκός πάτησε… γκάζι μετά το πρώτο δεκάλεπτο και επικράτησε με 95-79 της Μακάμπι, με τους Πράσινους να ισοφαρίζουν σε 1-1 τη σειρά των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024