Νοβότνι: Η ύφεση στην ευρωζώνη έχει τελειώσει
Την εκτίμηση πως η ύφεση στην ευρωζώνη έχει τελειώσει εξέφρασε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Εβαλντ Νοβότνι. Ο ίδιος τόνισε πως η αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα δεν επηρεάζει την οικονομία της ευρωζώνης και ότι οι αγορές αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως «ειδική περίπτωση».
Την εκτίμηση πως η ύφεση στην ευρωζώνη έχει τελειώσει εξέφρασε σήμερα Δευτέρα ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Εβαλντ Νοβότνι.
Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης ανάφερε πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ήδη έχει παράξει το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ χαρακτήρισε τις αυξανόμενες αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ως μια «ιστορία επιτυχίας» και ως «εξομάλυνση».
Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο MNI ο Νοβότνι δήλωσε πως ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι βλέπει θετικά τις οικονομικές εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα στην Ευρώπη.
Ο ίδιος τόνισε πως η αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα δεν επηρεάζει την οικονομία της ευρωζώνης και ότι οι αγορές αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως «ειδική περίπτωση».
Τα τρέχοντα προβλήματα χρέους της Ελλάδας «δεν έχουν πρακτικά καμία αρνητική επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα και στις χρηματαγορές στην Ευρώπη», και αυτό σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από δύο χρόνια, τόνισε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας.
Χωρίς να θέλει να τοποθετηθεί περαιτέρω στο θέμα της Ελλάδας, ο Νοβότνι επισήμανε στις δηλώσεις του, ότι δικαίως η Ελλάδα θεωρείται από τις αγορές «ειδικό πρόβλημα».
Τέλος, ξεκαθάρισε πως η νομισματική πολιτική δεν είναι που επιδρά στον πληθωρισμό και ότι οι τιμές της ενέργειας παίζουν σημαντικό ρόλο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Φωτιά στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης – Δίπλα στα σπίτια οι φλόγες – Εντολή εκκένωσης της Ανθούπολης
- Πρόβλημα με Σαϊμπαρί για το Μαρόκο: Τραυματίστηκε και έγινε αναγκαστική αλλαγή (vids)
- Παραλίγο τραγωδία από λάθος εστιατορίου – Αναφυλακτικό σοκ για τον χρυσό Ολυμπιονίκη Άλντο Μοντάνο
- Πυροσβεστική: 60 φωτιές ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα – Στην Κεντρική Μακεδονία οι 15 από αυτές
- Κηφισός: Οδηγός με πατίνι «εγκλωβίστηκε» στην εθνική – Η επιχείρηση… απελευθέρωσής του
- Πασκουάλ για Ολυμπιακό: «Ήταν η καλύτερη ομάδα, άξιζε την Euroleague»