Την ιστορική συμφωνία για ανταλλαγή εδαφών κλείνουν Ινδία και Μπανγκλαντές
Την ιστορική συμφωνία για ανταλλαγή εδαφών -θυλάκων κοντά στη μεθόριο- πρόκειται να κλείσουν η Ινδία και το Μπανγκλαντές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ινδού πρωθυπουργού στην Ντάκα. Η συμφωνία αφορά περίπου 50.000 κατοίκους, που είναι στην πράξη απάτριδες και θα μπορούν να επιλέξουν πού θέλουν να μείνουν.
Την ιστορική συμφωνία για ανταλλαγή εδαφών -θυλάκων κοντά στη μεθόριο- πρόκειται να κλείσουν η Ινδία και το Μπανγκλαντές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ινδού πρωθυπουργού στην Ντάκα.
Πρόκειται για τη μεταφορά 111 θυλάκων επί ινδικού εδάφους που δοθούν στο Μπανγκλαντές έναντι 51 θυλάκων που θα γίνουν τμήμα της Ινδίας.
Η συμφωνία αφορά ουσιαστικά τους περίπου 50.000 κατοίκους τους, που είναι στην πράξη απάτριδες και θα μπορούν να επιλέξουν πού θέλουν να μείνουν.
Η διαμάχη για τους θύλακες, σε διάφορα σημεία της μεθορίου, ξεκινά από τον καιρό της αποικιοκρατίας και επιβάρυνε τις διμερείς σχέσεις από την ανεξαρτητοποίηση του Μπανγκλαντές στις αρχές της δεκαετίας του ’70.
Ο ινδός πρωθυπυργός Ναρέντα Μόντι και η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές Σεΐχ Χασίνα αναμένται να κυρώσουν οριστικά τη συμφωνία ανταλλαγής.
Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί σημαντικά μετά την ανάληψη της ηγεσίας στο Μπανγκλαντές από την Νασίνα, η οποία δεσμεύτηκε ότι η χώρα δεν θα επιτρέπει πλέον σε αυτονομιστές από την Ινδία να αξιοποιούν τα διάτρητα σύνορα.
Κατά την επίσκεψη Μόντι, θα υπογραφεί επίσης αριθμός οικονομικών συμφωνιών και συμφωνιών διασύνδεσης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Ιράν: Μεγάλη πετρελαιοκηλίδα εντοπίστηκε στον Κόλπο – Κινείται προς νότο, γράφει η New York Times
- Ιράν: Ο πρωθυπουργός του Κατάρ τάσσεται από την Ουάσιγκτον υπέρ της διαπραγμάτευσης
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Ενα drone αυτοκτονίας made in kiev
- Ο οίκος αξιολόγησης Fitch διατηρεί το “BBB” για την ελληνική οικονομία
- Ρωσία και Ιράν επανεκκινούν την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου του Μπουσέχρ
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 09.05.2026]


