Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ομπάμα - Ποροσένκο μίλησαν πριν την G7, Πούτιν κατά Κιέβου για την ένταση

Ομπάμα – Ποροσένκο μίλησαν πριν την G7, Πούτιν κατά Κιέβου για την ένταση

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ουκρανίας, εν όψει της συνάντησης της G7 στη Γερμανία που θα απασχολήσει αναπόφευκτα και η αναζωπυρωθείσα ουκρανική κρίση, εκφράζοντας την «βαθιά τους ανησυχία» για την κατάσταση στα ανατολικά. Παράλληλα, ο ρώσος πρόεδρος επιρρίπτει στο Κίεβο την ευθύνη, λέγοντας πως η ουκρανική πλευρά δεν εφαρμόζει τους όρους της συμφωνίας του Μινσκ για συνομιλίες με τους φιλορώσους.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ουκρανίας, εν όψει της συνάντησης της G7 στη Γερμανία που θα απασχολήσει αναπόφευκτα και η αναζωπυρωθείσα ουκρανική κρίση, εκφράζοντας την «βαθιά τους ανησυχία» για την κατάσταση στα ανατολικά.

Παράλληλα, ο ρώσος πρόεδρος επιρρίπτει στο Κίεβο την ευθύνη, λέγοντας πως η ουκρανική πλευρά δεν εφαρμόζει τους όρους της συμφωνίας του Μινσκ για συνομιλίες με τους φιλορώσους.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, τα ανατολικά της Ουκρανίας είδαν τις σφοδρότερες συγκρούσεις από την εφαρμογή της -εύθραυστης- εκεχειρίας μετά τη συμφωνία του Μινσκ το Φεβρουάριο. Η νέα αναζωπυρώση παρακολουθείται στενά από το εξωτερικό, και στο κάδρο της έχει ήδη μπει το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας: Η ΕΕ θα κληθεί στο τέλος του μήνα να «επικαιροποιήσει» τα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, ενώ η αντιμετώπιση της οποίας θα τύχει θα βρεθεί αναμφίβολα στο τραπέζι της G7.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για το ζήτημα, πριν ο Ομπάμα αναχωρήσει για τη Γερμανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, Ομπάμα και Ποροσένκο «κάλεσαν ακόμη μια φορά τη Ρωσία και τους αυτονομιστές που υποστηρίζει να συμμορφωθούν αυστηρά προς τους όρους της συμφωνίας του Μινσκ του Φεβρουαρίου».

Και οι δύο πλευρές, σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπογράμμισαν την «βαθιά τους ανησυχία». Από την πλευρά του, ο Ομπάμα υπογράμμισε τη σημασία παραμονής στη διπλωματική οδό και «διατήρησης της οικονομικής πίεσης στη Ρωσία μέχρι η Μόσχα να τηρήσει τους όρους του Μινσκ».

Πούτιν: Υποστηρίζουμε τη συμφωνία, το Κίεβο την εμποδίζει

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται το Σάββατο στην ιταλική Corriere della Sera, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπογραμμίζει από την πλευρά του πως η Μόσχα παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία του Μινσκ και επιρρίπτει στο Κίεβο την ευθύνη για τη μη τήρησή της.

«Η Ρωσία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να διασφαλιστεί η πλήρης και άνευ όρων εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ» είπε, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία του Φεβρουαρίου «σωστή, δίκαιη και εφαρμόσιμη».

Ο ρώσος πρόεδρος στάθηκε κυρίως στις προβλέψεις περί ουκρανικής συνταγματικής αναθεώρσηςη για μεγαλύτερη αυτονομία στις ανατολικές επαρχίες, τις τοπικές εκλογές και το νόμο περί αμνηστίας.

«Είναι ώρα να ξεκινήσει η εφαρμογή του Μινσκ» είπε, αναφερόμενος στις προβλέψεις αυτές υπέρ των φιλορώσων, λέγοντας ότι «το πρόβλημα είναι πως οι τωρινές αρχές του Κιέβου δεν θέλουν να καθίσουν και να συνομιλήσουν μαζί τους, και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι».

«Μόνο οι ευρωπαίοι και οι αμερικανοί εταίροι μας μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση» ανέφερε ο Πούτιν.

Προσέθεσε δε πως «εφόσον μιλάμε για το τι μπορεί να γίνει και από ποιον, πιστεύω ότι η ΕΕ σαφέστατα και θα μπορούσε να ενισχύσει περισσότερο οικονομικά την Ουκρανία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024