Αποφασισμένη να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στην υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με τα Σκόπια είναι η Αθήνα.
Σύμφωνα με όσα είπε ο Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ -και προερχόμενο από το αλβανικό κόμμα DUI- Φατμίρ Μπεσίμι, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί τις προσεχείς ημέρες στη γειτονική χώρα για να συζητήσει λεπτομερώς τα διμερή ΜΟΕ.
Ο κ. Κοτζιάς έχει ήδη, όπως ο ίδιος είπε, ανταλλάξει καταλόγους με ΜΟΕ με τον ομόλογό του Νίκολα Πόποσκι στις τελευταίες τρεις συναντήσεις τους σε Βουδαπέστη, Ρίγα και Αττάλεια.

Έχουν πλέον διαμορφωθεί δύο παράλληλες λίστες και οι πολιτικοί διευθυντές των δύο υπουργείων Εξωτερικών θα αναλάβουν να διευθετήσουν τις λεπτομέρειες.

Αν ο σχεδιασμός ευοδωθεί, ίσως τα μέτρα ανακοινωθούν στο πλαίσιο της προγραμματιζόμενης επίσκεψης του κ. Κοτζιά στην ΠΓΔΜ περί τα τέλη Ιουνίου.

Η ταυτότητα των ΜΟΕ παραμένει άγνωστη, αλλά σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά ίσως έχουν και ευρωπαϊκή διάσταση. Η Αθήνα έχει ζητήσει τη συνδρομή της Κομισιόν, και συγκεκριμένα του επιτρόπου αρμοδίου για την πολιτική γειτονίας Γιοχάνες Χαν, ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπεσίμι έκανε επανειλημμένες αναφορές στην ευρωατλαντική προοπτική της χώρας του, ενώ στο τραπέζι βρέθηκε φυσικά και το ζήτημα της ονομασίας.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης των οικονομικών και κοινωνικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ