Λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του Νίκου Παππά ότι θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψήφιση, στη Βουλή, της συμφωνίας που θα συναφθεί με τους εταίρους, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης ξεκαθαρίζει πως «εάν 12 βουλευτές δεν ψηφίσουν τη συμφωνία και η δύναμη της κυβέρνησης είναι 150, θα υπάρξει άμεση προσφυγή στις κάλπες».

«Θα ψηφίσουμε στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα. Η μειοψηφία θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Σε μας η πειθαρχία είναι συνειδητή και δεν επιβάλλεται από τον αρχηγό. Άλλωστε, τα σενάρια της αριστερής παρένθεσης τα επεξεργάζεται και τα επιδιώκει το μνημονιακό μπλοκ, οι μνημονιακές δυνάμεις, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο» δήλωσε στο Real.gr.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 αναφορικά με τις διαβουλεύσεις κυβέρνησης-θεσμών, ο Ν.Φίλης υποστήριξε πως «η συζήτηση κινείται σε ένα πλαίσιο κινούμενης άμμου και δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα ακόμα».

Συμπλήρωσε, δε, ότι «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά μέτρα αν δεν είναι σε πλαίσιο συμβατό με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Ερωτηθείς για ενδεχόμενο «τελεσίγραφο» από την πλευρά των εταίρων με τη μορφή «take it, or leave it», o κ. Φίλης απάντησε η κυβέρνηση δεν μπορεί να το αποδεχθεί καθώς θα είναι έξω από το πλαίσιο του προγράμματος και τη λαϊκή εντολή του Ιανουαρίου.

Να σημειωθεί πως την Τρίτη, σε δηλώσεις του στον Σκάι, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης υποστήριξε πως εάν δεν επιτευχθεί έντιμος συμβιβασμός με τους εταίρους, η κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει εκ νέου τη λαϊκή εντολή.

«Όταν εκλέγεσαι δεν παίρνεις λευκή επιταγή… Αν επιτευχθεί συμφωνία που δεν συνιστά έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό, θα πρέπει να ερωτηθεί ο λαός πριν την υπογράψουμε» υποστήριξε.

Επίσης, με σχόλιό του στο Twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε πως «δεν χωρούν τελεσίγραφα από πουθενά».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ