Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χάνει την πίστη της στα ελληνικά ομόλογα η JP Morgan

Χάνει την πίστη της στα ελληνικά ομόλογα η JP Morgan

Η JP Morgan Chase είχε αναδειχθεί το μεγαλύτερο μέρος του έτους πρωταθλήτρια στη διακίνηση κρατικών ομολόγων της Ελλάδας με μακροχρόνια διάρκεια, την προηγούμενη όμως Παρασκευή η αμερικανική τράπεζα συνέστησε στους επενδυτές να κατοχυρώσουν κέρδη 10 μονάδων βάσης σε ελληνικά κρατικά ομόλογα με απόδοση 3%, τα οποία λήγουν τον Φεβρουάριο του 2042. Αυτό συνέβη επειδή οι συνεχείς πιέσεις που δέχονται η ρευστότητα της χώρας και ο τραπεζικός τομέας της, ενδέχεται να προκαλέσουν λήψη μέτρων.

Ο κίνδυνος να χάσει η Ελλάδα την αποπληρωμή δόσης χρέους διώχνει ακόμη και του πιο πιστούς οπαδούς των κρατικών ομολόγων της χώρας. Η JP Morgan Chase είχε αναδειχθεί το μεγαλύτερο μέρος του έτους πρωταθλήτρια στη διακίνηση κρατικών ομολόγων της Ελλάδας με μακροχρόνια διάρκεια.

Την προηγούμενη όμως Παρασκευή η αμερικανική τράπεζα συνέστησε στους επενδυτές να κατοχυρώσουν κέρδη 10 μονάδων βάσης σε ελληνικά κρατικά ομόλογα με απόδοση 3%, τα οποία λήγουν τον Φεβρουάριο του 2042. Αυτό συνέβη επειδή οι συνεχείς πιέσεις που δέχονται η ρευστότητα της χώρας και ο τραπεζικός τομέας της, ενδέχεται να προκαλέσουν λήψη μέτρων.

«Παρά το γεγονός ότι το κεντρικό σενάριο για την Ελλάδα είναι να φτάσει σε συμβιβασμό προτού χαθεί η προθεσμία αποπληρωμής δόσεων ή/και να επιβληθούν περιορισμοί κεφαλαίων, η πίστη μας δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε να δικαιολογεί μια επιθετική ανάληψη κινδύνου» ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της JP Morgan Τζιανλούκα Σάλφορντ και Αντίτια Κόρντια.

Η αμερικανική τράπεζα κάνει τη σύσταση αυτή καθώς η Ελλάδα και οι πιστωτές της ανταλλάσσουν κατηγορίες για την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες.

Αλλά και η Goldman Sachs εκτιμά πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο και δεν αποκλείει νέες εκλογές, δημοψήφισμα, κεφαλαιακούς ελέγχους ή ακόμα και πτώχευση.

Σύμφωνα με ανάλυση της επενδυτικής τραπέζης, αν και το βασικό σενάριο παραμένει ο συμβιβασμός, ωστόσο η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί. Κατά την GS, είναι πιθανόν να χρειασθεί μια τεχνική πτώχευση ή ακόμη και κεφαλαιακοί έλεγχοι προκειμένου να επέλθει συμφωνία, αλλά αυτό ίσως και να είναι «απαραίτητο» για να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο.

Στην ανάλυση σημειώνεται πως οι πιστωτές δεν μπορούν να υποχωρήσουν από τρεις βασικές αρχές: α) η διατήρηση του ευρώ απαιτεί περαιτέρω οικονομική προσαρμογή από την Ελλάδα, β) στο βαθμό που απαιτείται νέα οικονομική στήριξη, αυτή θα συνοδεύεται από όρους, γ) προκειμένου να εξετάζεται η τήρηση των όρων, ο εξωτερικός έλεγχος θα είναι απαραίτητος.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ήδη από χθες το βράδυ πληροφορίες ανέφεραν πως η συνάντηση είχε στόχο να γίνει μια τελευταία πρόταση στην κυβέρνηση Τσίπρα, που θα βασίζεται όμως αυστηρά στις βάσεις του τρέχοντος προγράμματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024