Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κάλεσμα Μπλάτερ για ενότητα πριν από τις εκλογές της FIFA

Κάλεσμα Μπλάτερ για ενότητα πριν από τις εκλογές της FIFA

Το όνομα του επόμενου προέδρου της FIFA θα γίνει γνωστό αργά το απόγευμα της Παρασκευής στη Ζυρίχη, με την επιλογή των εκλεκτόρων να γίνεται ανάμεσα στον νυν πρόεδρο, Σεπ Μπλάτερ και τον Ιορδανό πρίγκιπα, Αλί Μπιν Αλ Χουσεΐν. Οι εργασίες του 65ου συνεδρίου της FIFA ξεκίνησαν το πρωί και ο Μπλάτερ, αφού δύο διαδηλωτές «εισέβαλαν» στο χώρο του συνεδρίου και φώναξαν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης, πήρε το λόγο και αναφέρθηκε στο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο ζητώντας «ενότητα»!

Το όνομα του επόμενου προέδρου της FIFA θα γίνει γνωστό αργά το απόγευμα της Παρασκευής στη Ζυρίχη, με την επιλογή των εκλεκτόρων να γίνεται ανάμεσα στον νυν πρόεδρο, Σεπ Μπλάτερ και τον Ιορδανό πρίγκιπα, Αλί Μπιν Αλ Χουσεΐν. Οι εργασίες του 65ου συνεδρίου της FIFA ξεκίνησαν το πρωί και ο Μπλάτερ, αφού δύο διαδηλωτές «εισέβαλαν» στο χώρο του συνεδρίου και φώναξαν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης, πήρε το λόγο και αναφέρθηκε στο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο:

«Εχουμε δείξει σε όλο τον κόσμο πως ξέρουμε να διοικούμε τη FIFA και όλοι μαζί θα παλέψουμε κατά της διαφθοράς. Μπορεί να μην είναι πάντα εύκολο, αλλά σήμερα όλοι μαζί πρέπει να αποφασίσουμε το κοινό μέτωπο για την επίλυση όλων των προβλημάτων. Το σημαντικό είναι να προχωρήσουμε μπροστά και έχοντας πάντα στο μυαλό μας τη διαφάνεια.

Η FIFA πρέπει να πολεμήσει τη διαφθορά, τα στημένα παιχνίδια, το ρατσισμό και όλες τις διακρίσεις, που μας πληγώνουν όλους. Ας δείξουμε στον κόσμο πως ξέρουμε να στεκόμαστε όρθιοι και όλοι μαζί να λύσουμε τα προβλήματα μας.

Ας αποκαστήσουμε τις ζημιές, αρχίζουμε αμέσως να αποκαθιστούμε τις ζημιές. Οι ένοχοι, εάν αποδειχθούν ένοχοι, είναι πρόσωπα, όχι το σύνολο του οργανισμού. Τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας έριξαν μία σκιά.

Ας προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε αυτήν την σκιά, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε να κυλιέται στη λάσπη η υπόληψη της FIFA. Ας συνασπισθούμε για να προχωρήσουμε. Το καράβι δεν κλυδωνίζεται πια, και πλέει ήρεμα», τόνισε ο Ελβετός παράγοντας, ο οποίος παραμένει στο επίκεντρο της κριτικής των διεθνών ΜΜΕ για τα σκάνδαλα διαφθοράς.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Μπλάτερ τόνισε πως τα προβλήματα για την FIFA, ξεκίνησαν όταν αποφασίστηκε ν’ ανατεθεί η διοργάνωση των επόμενων Μουντιάλ σε Ρωσία (2018) και Κατάρ (2022), αφήνοντας αιχμές πως έτσι ξεκίνησε ο «πόλεμος», αφού Αγγλία και ΗΠΑ ήθελαν αυτές τις διοργανώσεις, κατά της FIFA και του ιδίου: «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο, αλλά από εκεί ξεκίνησαν όλα. Στις 2 Δεκεμβρίου του 2010 εδώ στη Ζυρίχη επιλέξαμε τη Ρωσία και το Κατάρ. Αν δεν το κάναμε δεν θα είχαμε, πιστεύω, σήμερα αυτά τα προβλήματα και μάλιστα δύο μέρες πριν τις εκλογές».


Η διαδικασία των εκλογών

Στους διαδρόμους του Hallestadion που φιλοξενεί τις εργασίες του συνεδρίου τα προγνωστικά και οι υπολογισμοί ψήφων δίνουν και παίρνουν. Η διαδικασία γίνεται με μυστική ψηφοφορία και για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο ο υποψήφιος θα πρέπει να συλλέξει τα δύο τρίτα των ψήφων (140).

Κάθε μία από τις 209 (!) ομοσπονδίες της FIFA έχουν μία ψήφο. H UEFA, δηλαδή η Ευρώπη (54 μέλη), αντιτίθεται στον Μπλάτερ. Με κάποιες εξαιρέσεις, όπως της Ρωσίας. Η Μόσχα υποστηρίζει τον Μπλάτερ και θεωρεί ότι η αμερικανική δικαστική έρευνα είναι μία συνωμοσία για να εμποδιστεί η διεξαγωγή του Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ, δυσαρεστημένες για την ανάθεση του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, θα ψηφίσουν Αλι. Ετσι, το ποδόσφαιρο θα δηλητηριάσει λίγο περισσότερο τις σχέσεις ανάμεσα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και την Ουάσινγκτον. Το ίδιο και ο Καναδάς. Οι πρόεδροι της αμερικανικής και της καναδικής ομοσπονδίας το ανακοίνωσαν με μηνύματά τους στο Twitter.

Η Αφρική (54 ψήφοι) παραμένει πιστή στον Μπλάτερ, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της για το πρώτο Μουντιάλ στην ιστορία που οργανώθηκε στην αφρικανική ήπειρο το 2010.

Η Ιορδανία, πατρίδα του πρίγκιπα Αλι , υπάγεται στην Ασία (46 ψήφοι). Ομως η ασιατική συνομοσπονδία δεν τον επανεξέλεξε αντιπρόεδρο της FIFA για την προσεχή θητεία που αρχίζει αύριο και, κατά συνέπεια, εάν δεν εκλεγεί πρόεδρος θα πρέπει να εγκαταλείψει την διεθνή ομοσπονδία. Το αφεντικό του ασιατικού ποδοσφαίρου, ο σέιχ Σαλμάν μπιν Εμπραχίμ αλ Χαλίφα (Μπαχρέιν) είναι πιστός οπαδός του «Σεπ».

Η Concacaf (Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική) με 35 ψήφους, βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου διαφθοράς με τον πρόεδρό της, τον Τζέφρι Γουέμπ, να περιλαμβάνεται στους συλληφθέντες στη Ζυρίχη. Οι υπόλοιπες ήπειροι, η Ωκεανία (11 ψήφοι) και η Νότια Αμερική (10) μετρούν λιγότερο.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυσθεί από hashtag όπως #BlatterOut ή #FifaMafia. Ο διεθνής Τύπος ηγήθηκε χθες της κατακραυγής κατά του Σεπ Μπλάτερ με τίτλους όπως «(Μπλάτερ) Φεύγα» (Bild), «FifaNostra» (Liberation) , «Το Σκάνδαλο που ξεχείλισε το Ποτήρι», «Σαπίλα» (Equipe).

Οι μεγάλοι σπόνσορες του Μουντιάλ, πολυεθνικές όπως η Nike, η Adidas, η Coca Cola ζήτησαν επιτακτικά κάθαρση από την FIFA, ενώ η VISA απείλησε ότι θα επανεξετάσει τη συνεργασία της, εάν δεν υπάρξουν αλλαγές.


Το Κατάρ υπερασπίζεται την υποψηφιότητά του

Στο μεταξύ, το Κατάρ υπερασπίστηκε την επιτυχή υποψηφιότητά του για την ανάληψη της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, μετά τα σκάνδαλα διαφθοράς στη FIFA, και τόνισε ότι θα συμμορφωθεί με περαιτέρω έρευνες για την ανάθεση του τουρνουά, εάν αυτό ζητηθεί από τις αρχές της χώρας. Η οργανωτική επιτροπή για το Μουντιάλ του 2022 τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι το Κατάρ διεξήγαγε την εκστρατεία του για την ανάληψη της διοργάνωσης με ακεραιότητα και με τα υψηλότερα ηθικά πρότυπα.

«Θέλουμε να επαναλάβουμε ότι έχουμε πλήρως συμμορφωθεί με κάθε έρευνα που έχει αρχίσει αναφορικά με τη διαδικασία υποψηφιοτήτων για τα Παγκόσμια Κύπελλα 2018-22 και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, εάν αυτό μας ζητηθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024