Το ποσοστό των Πολωνών που αντιτίθεται στην εγκατάλειψη του εθνικού νομίσματος ζλότι και στην υιοθέτηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος ανήλθε στο 70%, το υψηλότερο μέχρι σήμερα, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του ινστιτούτου CBOS που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Μόλις το 25% τάσσεται υπέρ της ένταξης στην ευρωζώνη, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας CBOS που δημοσιοποιήθηκε μετά την προεδρική νίκη του συντηρητικού Αντρέι Ντούντα, ο οποίος έχει εκφράσει την άρνησή του στην ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη στο άμεσο μέλλον.

Σε δημοσκόπηση του περασμένου Νοεμβρίου, το 68% των Πολωνών είχε ταχθεί κατά και το 24% υπέρ του ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι είχαν δηλώσει αναποφάσιστοι.

Ο μεγαλύτερος αριθμός Πολωνών που επιθυμεί την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη είχε καταγραφεί στις αρχές του 2002 προτού η Πολωνία ενταχθεί στην ΕΕ.

Η Πολωνία -η μεγαλύτερη οικονομία στην ανατολική Ευρώπη- ετοιμάζεται για την υιοθέτηση του ευρώ, αλλά δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε θα το πράξει. Από τη στάση της κοινής γνώμης φαντάζει απίθανο να ενταχθεί η χώρα στην ευρωζώνη στο άμεσο μέλλον.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα μεταξύ 16 και 22 Απριλίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters