Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο ταπεινός πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, επίχρυσος, έφιππος και... τσάρος

Ο ταπεινός πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, επίχρυσος, έφιππος και… τσάρος

Ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, ο Γκουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ, είπε να προνοήσει για την υστεροφημία του και έστησε ένα μνημείο για τον εαυτό του τόσο ταπεινό όσο κι ο ίδιος: Ανδριάντα επίχρυσο του προέδρου να καβαλά το αγαπημένο του άλογο, πάνω σε έναν βράχο-κύμα ύψους 21 μέτρων, που θυμίζει τον Μεγάλο Πέτρο. Μνημείο αντάξιο ενός... Μπερντιμουχαμέντοφ, το οποίο ο ίδιος τονίζει ότι φτιάχτηκε μετά από απαίτηση του λαού, φυσικά.

Ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, ο Γκουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ, είπε να προνοήσει για την υστεροφημία του και έστησε ένα μνημείο για τον εαυτό του τόσο ταπεινό όσο κι ο ίδιος: Ανδριάντα επίχρυσο του προέδρου να καβαλά το αγαπημένο του άλογο, πάνω σε έναν βράχο-κύμα ύψους 21 μέτρων, που θυμίζει τον Μεγάλο Πέτρο.

Μνημείο αντάξιο ενός… Μπερντιμουχαμέντοφ, το οποίο ο ίδιος τονίζει ότι φτιάχτηκε μετά από απαίτηση του λαού, φυσικά.

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν στο κέντρο της πρωτεύουσας Ασγκαμπάτ τη Δευτέρα. Ο ανδριάντας είναι χάλκινος και έχει καλυφθεί με φύλλα χρυσού σε όλα του τα μέρη: Τον πρόεδρο, το άλογο (τον Αχάν, το αγαπημένο του προέδρου) και το περιστέρι που κρατά στο δεξί του χέρι ο ηγέτης.

Έμπνευση ήταν προφανώς ο ανδριάντας του Μεγάλου Πέτρου στην Αγία Πετρούπολη -ο οποίος όμως είναι μικρότερος, χάλκινος, στήθηκε μετά το θάνατο του τσάρου και είναι γενικά πιο… φτωχός.

Η προσωπολατρεία που καλλλιεργεί ο Μπερντιμουχαμέντοφ, ο οποίος εξελέγη τελευταία φορά πρόεδρος με 97%, συνεχίζει εκείνη του προκατόχου του, του Σαπαρμουράτ Νιγάζιοφ που είχε γεμίσει τη χώρα με επίχρυσα αγάλματά του.

Ο νυν πρόεδρος έχει αρχίσει να μετακινεί τα αγάλματα του προκατόχου του «διακριτικά» σε λιγότερα κεντρικά σημεία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024