Με απροσδόκητα ισχυρό προβάδισμα αναδείχθηκε ο συντηρητικός Αντρέι Ντούντα νικητής στο δεύτερο γύρο για την προεδρία της Πολωνίας, εκτοπίζοντας τον Μπρόνισλαβ Κομορόβσκι.

Η επκράτηση του υποψηφίου του κόμματος «Νόμου και Δικαιοσύνης» έναντι της κυβερνώσας «Αστικής Πλατφόρμας» προμηνύει σκληρή μάχη, αν όχι αλλαγή κατεύθυνσης, στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Τα exit poll δίνουν στον Ντούντα 53%, ενώ ο απερχόμενος Κομορόφκσι της «Αστικής Πλατφόρμας» (της πρωθυπουργού Έβα Κόπατς) εμφανίζεται στο 47%.

Ο Κομορόφκσι αναγνώρισε την ήττα του μερικές ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης: «Οι πολίτες της ελεύθερης και δημοκρατικής Πολωνίας αποφάσισαν, και για αυτό συγχαίρω τον αντίπαλό μου» ανέφερε τη νύχτα προς Δευτέρα.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη εκλογική νίκη του κόμματος του «Νόμου και Δικαιοσύνης» εδώ και μία δεκαετία. Το κόμμα βρίσκεται πολύ κοντά στην Καθολική Εκκλησία, έχει κοινωνικά συντηρητικές θέσεις και θεωρείται λιγότερο φιλικό προς τον επιχειρηματικό κόσμο από ό,τι η κυβερνώσα «Αστική Πλατοφόρμα».

Ο ίδιος ο Ντούντα ήταν στο επιτελείο του πρώην προέδρου Λεχ Κατσίνσκι και έχει θητεύεσι αναπληρωτής υπουργός Διακιοσύνης και βουλευτής. Μέχρι την ανάδειξή του στην προεδρία, ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (με την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών – AECR).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr