Σχεδόν ολόκληρος ο αρχαιολογικός χώρος της Παλμύρας, του σπουδαίου μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τετάρτης.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας αρχαιοτήτων της Συρίας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι εκατοντάδες αγάλματα από την Παλμύρα έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο.

«Εκατοντάδες και εκατοντάδες αγάλματα που ανησυχούσαμε ότι θα καταστραφούν (από τους τζιχαντιστές) και θα πουληθούν, βρίσκονται όλα σε ασφαλή σημεία» είπε και πρόσθεσε: «Ο φόβος είναι για το μουσείο και τα μεγάλα μνημεία που δεν μπορούν να μετακινηθούν».

«Αυτή η μάχη αφορά ολόκληρο τον πλανήτη» τόνισε.

Η Παλμύρα θεωρείται πόλη στρατηγικής σημασίας, καθώς βρίσκεται στο «σταυροδρόμι» για τη Χομς και τη Δαμασκό.

Σύροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα επαναληφθούν οι καταστροφές του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου, όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του Ιράκ.

Η ιστορική αξία της Παλμύρας (240 χλμ. βορειοανατολικά της Δαμασκού) είναι ανεκτίμητη, καθώς φιλοξενεί τα ερείπια μιας μεγάλης πόλης, μιας από τις σημαντικότερες εστίες πολιτισμού του αρχαίου κόσμου.

Η αρχιτεκτονική της συνδυάζει τα ελληνορωμαϊκά στοιχεία με τις ντόπιες παραδόσεις και με επιρροές από την Περσία.

Από το 1980, η αρχαία Παλμύρα έχει ενταχθεί στη λίστα μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

                   
Διαβάστε αναλυτικά για την Παλμύρα και την ιστορία της βασίλισσας Ζηνοβίας:

     
Παρέμβαση Ξυδάκη

Την ανησυχία του για τον κίνδυνο να καταστραφεί ή να λεηλατηθεί η αρχαία πόλη από τους τζιχαντιστές εξέφρασε με παρέμβασή του στη διεθνή Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, χτες Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.

«Παρακολουθούμε με έντονη ανησυχία την πολιορκία της Παλμύρας και ελπίζουμε ότι έστω και την ύστατη στιγμή θα αποφευχθεί η καταστροφή της, ή η λεηλασία της» υπογράμμισε ο κ. Ξυδάκης. Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρθηκε επίσης στις παράνομες ανασκαφές στη Συρία, το Ιράκ, και τη Λιβύη, που έχουν σαν συνέπεια, πολλά αντικείμενα να ταξιδεύουν έξω από τη χώρα καταγωγής τους χωρίς καμία ελπίδα επιστροφής, εξασφαλίζοντας στους διακινητές -συχνά τρομοκράτες- μεγάλα χρηματικά οφέλη.

Υπενθυμίζεται ότι με άρθρό της, η βρετανική εφημερίδα Guardian, είχε ζητήσει  από τις συμμαχικές δυνάμεις να παραμερίσουν τις διαφορές τους με το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία και να πραγματοποιήσουν αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος καταστροφής της αρχαίας πόλης, που είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

        

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ