Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακόμα και οι αρουραίοι απαρνιούνται απολαύσεις για χάρη των φίλων

Ακόμα και οι αρουραίοι απαρνιούνται απολαύσεις για χάρη των φίλων

Οι αρουραίοι τείνουν πατούσα βοηθείας για να σώσουν φίλους τους που κινδυνεύουν, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα στερηθούν μια δόση λαχταριστής σοκολάτας -μια διαπίστωση που υποδεικνύει ότι τα τρωκτικά ταυτίζονται συναισθηματικά με τους συντρόφους τους.

Οι αρουραίοι τείνουν πατούσα βοηθείας για να σώσουν φίλους τους που κινδυνεύουν, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα στερηθούν μια δόση λαχταριστής σοκολάτας -μια διαπίστωση που υποδεικνύει ότι τα τρωκτικά ταυτίζονται συναισθηματικά με τους συντρόφους τους.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι αρουραίοι είναι πρόθυμοι να απελευθερώσουν άλλους αρουραίους που έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε στενούς πλαστικούς σωλήνες. Ορισμένοι επιστήμονες δήλωναν ωστόσο δύσπιστοι, προτείνοντας την εξήγηση ότι τα πειραματόζωα δεν ανησυχούσαν για τα βάσανα των συντρόφων τους, αλλά απλώς ήθελαν παρέα.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Animal Cognition, δείχνει τώρα να επιβεβαιώνει ότι οι αρουραίοι αντιδρούν με αλτρουισμό στις κακοτυχίες των άλλων.

Οι ιάπωνες ερευνητές επινόησαν μια πειραματική διάταξη χωρισμένη σε δύο χώρους, ανάμεσα από τους οποίους υπήρχε μια διαφανής πόρτα. Η μία πλευρά του κουτιού ήταν γεμάτη νερό, μέσα στο οποίο αναγκάστηκε να κολυμπά ένας αρουραίος. Δεν κινδύνευε να πνιγεί, ωστόσο τα τρωκτικά είναι γνωστό ότι απεχθάνονται το νερό.

Ο ταλαίπωρος αρουραίος μπορούσε να απελευθερωθεί μόνο εάν ένας δεύτερος αρουραίος στην άλλη πλευρά του κουτιού τού άνοιγε τη διαφανή πόρτα. Πράγματι, σε διάστημα μερικών ημερών οι στεγνοί αρουραίοι είχαν μάθει να απελευθερώνουν τους μουσκεμένους συντρόφους τους.

Μια πρώτη σημαντική διαπίστωση ήταν ότι οι στεγνοί αρουραίοι άνοιγαν το πορτάκι μόνο αν η διπλανή πλευρά του κουτιού περιείχε νερό -ένδειξη ότι προσπαθούσαν να σώσουν τους φίλους τους και όχι απλώς να βρουν παρέα.

Επιπλέον, οι αρουραίοι που είχαν υποστεί νωρίτερα την ταλαιπωρία της ψυχρολουσίας μάθαιναν ταχύτερα πώς να ανοίγουν το πορτάκι, συγκριτικά με τα πειραματόζωα που δεν είχαν βυθιστεί ποτέ σε νερό.

Το πλέον εντυπωσιακό όμως ήταν αυτό που συνέβη όταν ο στεγνός αρουραίος καλούνταν να διαλέξει ανάμεσα σε δύο πορτάκια, ένα που θα έσωζε τον βρεγμένο σύντροφο και ένα άλλο που οδηγούσε σε μια δόση σοκολάτας.

Στο 50 έως 80 τοις εκατό των περιπτώσεων, τα πειραματόζωα προτίμησαν να σώσουν τον βρεγμένο σύντροφό τους, αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα έρχονται έτσι να προστεθούν στις ενδείξεις ότι η αλτρουιστική συμπεριφορά έχει και βιολογική βάση εκτός από κοινωνική.

Επιπλέον, η μελέτη υποδεικνύει ότι ακόμα και οι αρουραίοι έχουν μια βασική κοινωνική δεξιότητα που θεωρούνταν παλαιότερα ίδιον του ανθρώπου: αντιλαμβάνονται τη συναισθηματική κατάσταση και τα βάσανα των άλλων.

Η μελέτη αυτής της ικανότητας στα ζώα θα μπορούσε στο μέλλον να αποκαλύψει νέα στοιχεία για τη βιολογική βάση της κοινωνικότητας και τη νευροφυσιολογική βάση της αλτρουιστικής συμπεριφοράς.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024