Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ενώπιος ενωπίω Κέρι - Πούτιν την Τρίτη στο Σότσι

Ενώπιος ενωπίω Κέρι – Πούτιν την Τρίτη στο Σότσι

Ενώπιος ενωπίω με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα έλθει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι την Τρίτη στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζοντας ότι η επίσκεψη στη Ρωσία -η πρώτη έπειτα από δύο χρόνια- γίνεται στο πλαίσιο «της προσπάθειας των ΗΠΑ να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και να διασφαλίσουν ότι οι αμερικανικές απόψεις θα μεταφερθούν ξεκάθαρα». Στο επίκεντρο της συνάντησης η Ουκρανία, τη στιγμή που το ΝΑΤΟ κάνει λόγο για νέες ρωσικές ενισχύσεις.

Ενώπιος ενωπίω με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα έλθει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι την Τρίτη στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζοντας ότι η επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο «της προσπάθειας των ΗΠΑ να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και να διασφαλίσουν ότι οι αμερικανικές απόψεις θα μεταφερθούν ξεκάθαρα».

Στο επίκεντρο της κατ’ ιδίαν συνάντησης θα βρεθούν οι εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας, του Ιράν και της Συρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρί Χαρφ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Κέρι στην Ρωσία εδώ και δύο χρόνια. Πραγματοποιείται την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδό τους από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο Κέρι θα συναντηθεί ταυτοχρόνως με τον Πούτιν και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, προτού αναχωρήσει για την Αττάλεια Τουρκία για να μετάσχει στις εργασίες της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι αυτονομιστές και η Ρωσία ενίσχυσαν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες στην ανατολική Ουκρανία, γεγονός που επιτρέπει «να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις» βραχυπρόθεσμα.

«Παρατηρήσαμε τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες μια αδιάκοπη υποστήριξη της Ρωσίας στους αυτονομιστές, με βαρέα όπλα, πυροβολικό, σύνθετα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, εκπαίδευση, αλλά και δυνάμεις» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Έχουν την ικανότητα να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις βραχυπρόθεσμα» σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να πει ποιες είναι οι προθέσεις τους, αλλά παρατηρούμε με μεγάλη ανησυχία αυτήν την ενίσχυση» συμπλήρωσε.

«Υπήρξε μια ρωσική ενίσχυση ταυτοχρόνως κατά μήκος της μεθορίου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και στην ανατολική Ουκρανία με μια αδιάκοπη ροή εξοπλισμών, αρμάτων μάχης, πυροβολικού και πυρομαχικών» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ρωσική διπλωματική πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων RIA χαρακτήρισε σημαντική την επίσκεψη, αλλά προσέθεσε ότι η Μόσχα δεν αναμένει σημαντική πρόοδο.

«Ελπίζουμε ότι [ο Τζον Κέρι] θα κομίσει κάτι νέο, κάποια νέα προοπτική ως προς την κατάσταση στην Ουκρανία και τις διμερείς σχέσεις» δήλωσε η ίδια πηγή στο πρακτορείο.

Η επίσκεψη Κέρι στο Σότσι ακολουθεί τη συνάντηση των Βλαντιμίρ Πούτιν και Άνγκελα Μέρκελ την επομένη των εορτασμών στη Μόσχα για την Ημέρα της Νίκης -από τις οποίες απείχαν ηγέτες της Δύσης εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή με τον Ρώσο πρόεδρο, η Μέρκελ εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι «εξακολουθεί να μην υπάρχει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία», παρότι τέθηκε επισήμως σε ισχύ εκεχειρία στα τέλη Φεβρουαρίου μετά τις συμφωνίες Μινσκ.

«Καθημερινά λαμβάνουμε αναφορές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη [ΟΑΣΕ] που εξηγούν με αντικειμενικό τρόπο γιατί δεν γίνεται σεβαστή η κατάπαυση του πυρός» ανέφερε.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι η μία πλευρά σέβεται 100% τους όρους της συμφωνίας [για την κατάπαυση του πυρός] και η άλλη δεν τους σέβεται» διευκρίνισε για να προσθέσει: «Είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία. Ελπίζαμε ότι θα επιτυγχάνετο μια κατάπαυση του πυρός. Όμως δυστυχώς αυτό δεν συνέβη».

«Παρόλες τις δυσκολίες, η ειρηνευτική διαδικασία που άρχισε στο Μινσκ προχωρεί (…) και η κατάσταση έχει γίνει πιο ήρεμη» στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024