Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας προς Θεοδωράκη: Δεχθείτε τις κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης

Τσίπρας προς Θεοδωράκη: Δεχθείτε τις κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης

Απαντώντας στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη για τα θέματα Παιδείας, ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε την Παρασκευή την «Ώρα του Πρωθυπουργού» στη Βουλή. Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ο κ. Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ μιας «συμμαχίας της προοδευτικής Ελλάδας», διευκρινίζοντας ότι δεν διεκδικεί κυβερνητική συνεργασία, αλλά ρόλο συνομιλητή. «Μην ταυτίζεστε με τους μνημονιακούς ηγέτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά με τις κόκκινες γραμμές που θέτει η κοινωνία στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη για τα θέματα Παιδείας, ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε την Παρασκευή την «Ώρα του Πρωθυπουργού» στη Βουλή, κάνοντας λόγο για «σημαντική στιγμή».

Κατά τη συζήτηση, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ο κ. Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ μιας «συμμαχίας της προοδευτικής Ελλάδας», διευκρινίζοντας ότι δεν διεκδικεί κυβερνητική συνεργασία, αλλά ρόλο συνομιλητή. «Μην ταυτίζεστε με τους μνημονιακούς ηγέτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά με τις κόκκινες γραμμές που θέτει η κοινωνία στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά την επίκαιρη ερώτηση, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για διάλογο για τις μεγάλες αλλαγές στην Παιδεία, ενώ εξήγησε γιατί προωθούνται με επείγουσες διαδικασίες συγκεκριμένες ρυθμίσεις, απαντώντας στον κ. Θεοδωράκη που «βλέπει» σε αυτές αριστερή ιδεοληπτική πολιτική.

Αναλυτικότερα, κατά την αρχική τοποθέτησή του ο αρχηγός του Ποταμιού αναφέρθηκε στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, τους αιώνιους φοιτητές, τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα, την κομματικοποίηση των πανεπιστημίων, την αξιολόγηση και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει διάλογο για τις αλλαγές που προωθεί, καταλήγοντας ότι η κυβέρνηση -και όχι μόνο για το θέμα της Παιδείας- έχει ανάγκη τις συναινέσεις και τη συστράτευση για να ξεπεραστεί η κρίση, που όμως με τις αλλαγές αυτές στην Παιδεία δεν προωθείται.

Παρόντος του αρμόδιου υπουργού Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για εκτεταμένο διάλογο για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η Παιδεία, ωστόσο σημείωσε ότι υπήρχε ανάγκη για εσπευσμένες αλλαγές σε συγκεκριμένους τομείς, όπως τα συμβούλια των Πανεπιστημίων, καθώς δεν επιτρέπουν την εύρυθμη λειτουργία των ΑΕΙ.

Για το θέμα των αιωνίων φοιτητών σημείωσε πως είναι ένα αιωνίως επικοινωνιακό ζήτημα και όχι θέμα ουσίας, καθώς οι αιώνιοι φοιτητές δεν επιβαρύνουν τα Πανεπιστήμια, αφού δεν έχουν κανένα δικαίωμα σε βιβλία, στέγαση ή σίτιση. Έτσι, αποτελεί περιττή επίδεξη αυταρχισμού, ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι φοιτητές που διακόπτουν τις σπουδές τους λόγω οικονομικής αδυναμίας θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο Πανεπιστήμιο.

Σε ό,τι αφορά τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, ο πρωθυπουργός διέψευσε ότι καταργούνται, αλλά ότι επανέρχεται ο διαχωρισμός που υπήρχε. Τα πειραματικά, για να είναι πειραματικά, χρειάζεται μαθητές μέσου επιπέδου, γιαυτό η εισαγωγή σε αυτά θα γίνονται με κλήρωση, ενώ στα πρότυπα -εφόσον το επιθυμούν- η εισαγωγή θα γίνεται με εξετάσεις.

«Εγώ τελείωσα πειραματικό και πολυκλαδικό Λύκειο, γι’ αυτό γνωρίζω πολύ καλά το πόσο σημαντικά είναι» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «ποιοτική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.

Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε, δε, την κριτική του Σταύρου Θεοδωράκη για επιβολή κομματικού κράτους στην επιλογή των 13 περιφερειακών διευθυντών, αλλά εμφανίστηκε θετικός στην αλλαγή του τρόπου επιλογής τους. Ο πρωθυπουργός άφησε , δε, αιχμές κατά του στελέχους του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη για διορισμούς εφοριακών.

Θεοδωράκης: Σας στηρίζουμε στη διαπραγμάτευση, αλλά θέλουμε διάλογο

Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για αριστερή ιδεοληπτική πολιτική σε ό,τι αφορά την Παιδεία, σημειώνοντας ότι σε αυτήν οφείλεται το συνεχιζόμενο κύμα μετανάστευσης φοιτητών. Υπογράμμισε, δε, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κανένας διάλογος για κάποιο θέμα που να αφορά την Παιδεία.

Σε ό,τι αφορά τις αιχμές εις βάρος του Χάρη Θεοχάρη, ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε την κυβέρνηση τώρα που έχει όλους τους φακέλους στα χέρια της να πει ποιους διόρισε ο πρώην γγ Δημοσίων Εσόδων και τι είδους προσωπική πολιτική ακολούθησε.

Ο κ. Θεοδωράκης ρώτησε τον πρωθυπουργό εάν έχει δει τις δημοσκοπήσεις και τα υψηλά ποσοστά αποδοκιμασίας που έχουν οι αλλαγές που προωθούνται στην Παιδεία, αλλά και οι πολιτικές για τους μετανάστες ή τη Δικαιοσύνη. «Οι εκλογές τελείωσαν. Πρέπει να επικοινωνείτε με τους πολλούς, με την κοινωνία, κι όχι με τις συνιστώσες σας» είπε.

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, ο αρχηγός του Ποταμιού σημείωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση στη δύσκολη προσπάθεια, «γιατί θέλουμε να προχωρήσουμε όχι στο δρόμο της λιτότητας, αλλά της ανάπτυξης» και πρόσθεσε: «Όμως, πολλοί ρωτούν -κι όχι μόνο ο κ. Βενιζέλος, αλλά και δικοί σας βουλευτές- που το πάει η κυβέρνηση, τι θέλει από την Ευρώπη;»

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί μια «συμμαχία της προοδευτικής Ελλάδας», ενώ διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται σε κυβερνητική συμμαχία, καθώς «δεν διεκδικούμε θέση στην κυβέρνηση, αλλά ρόλο συνομιλητή».

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον αρχηγό του Ποταμιού να μην ταυτίζεται με τους μνημονιακούς ηγέτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά με τις κόκκινες γραμμές της κοινωνίας. «Αν θέλετε να ταυτιστείτε με τους άλλους δύο, σε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα μπορούσε να γίνει και με άλλο τρόπο, ας μην ταλαιπωρούμε τον ΠτΔ» και πρόσθεσε «Υπάρχουν κόκκινες γραμμές που θέτει η κοινωνία, βάσει αυτών διαπραγματευόμαστε, να ταυτιστείτε με αυτήν την προσπάθεια, που δεν έχει κομματικά χαρακτηριστικά».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024