Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παρέμβαση Τσίπρα ζητούν οι προμηθευτές υλικών για τα χρέη των νοσοκομείων

Παρέμβαση Τσίπρα ζητούν οι προμηθευτές υλικών για τα χρέη των νοσοκομείων

Επιστολή στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα απέστειλε την Τρίτη 5 Μαΐου, ο διευθύνων σύμβουλος της MedTech Europe, Σέρτζε Μπερνασκονι, εκφράζοντας την βαθιά ανησυχία τόσο των ευρωπαϊκών φορέων Ιατροτεχνολογικών και διαγνωστικών προϊόντων όσο και του ελληνικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ), αναφορικά με την έκδοση του προεδρικού νομοθετικού διατάγματος για την μεταβίβαση των ταμειακών αποθεμάτων όλων των δημόσιων νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Επιστολή στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα απέστειλε την Τρίτη 5 Μαΐου, ο διευθύνων σύμβουλος της MedTech Europe, Σέρτζε Μπερνασκονι, εκφράζοντας την βαθιά ανησυχία τόσο των ευρωπαϊκών φορέων ιατροτεχνολογικών και διαγνωστικών προϊόντων όσο και του ελληνικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ), αναφορικά με την έκδοση του προεδρικού νομοθετικού διατάγματος για την μεταβίβαση των ταμειακών αποθεμάτων όλων των δημόσιων νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα αποθέματα αυτά είχε προβλεφθεί να καλύψουν τα χρονίζοντα χρέη του ελληνικού κράτους προς τους προμηθευτές, που σήμερα αγγίζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η απόφαση αυτή στερεί από τα Μέλη του ΣΕΙΒ κάθε ίχνος ρευστότητας, με αποτέλεσμα να μην δύνανται να χρηματοδοτούν πλέον το Εθνικό Σύστημα Υγείας από ίδιους πόρους, ενώ στο προσεχές διάστημα, δεν θα μπορούν καν να τροφοδοτούν τα Νοσοκομεία με τα απαραίτητα αγαθά, προϊόντα και υπηρεσίες.

Ο κ. Bernasconi, προτρέπει την Κυβέρνηση, παρά τις αυξημένες δυσκολίες της περιόδου, να συζητήσει με τους προμηθευτές την εφαρμογή βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων για το μέλλον του Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα, αφού η Ιατρική τεχνολογία μπορεί να παίξει σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο, συμβάλλοντας στον μακροπρόθεσμο περιορισμό των δαπανών Υγείας.

Συγκεκριμένα ο κ. Bernasconi τονίζει ότι, «Η παρούσα κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική και ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την Δημόσια Υγεία, καθώς οι προμηθευτές δεν θα μπορούν να επενδύσουν στην εισαγωγή καινοτόμων, ασφαλών και αποτελεσματικών προϊόντων. Κάτι τέτοιο θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στους έλληνες ασθενείς, στην ποιότητα της φροντίδας τους, αλλά και στο ίδιο το σύστημα υγείας. Αν συνεχιστεί μια τέτοια προσέγγιση, οι εταιρείες δεν θα είναι σε θέση να συμβάλουν στην αναγκαία παροχή φροντίδας ή να ανταπεξέλθουν στις παρούσες κοινωνικές ανάγκες, οι οποίες επηρεάζονται από την γήρανση του πληθυσμού, την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και την αυξανόμενη εξάπλωση των χρόνιων ασθενειών».

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της MedTech Europe, ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ, Παύλος Αρναούτης, σημειώνει ότι «Με τα χρέη των Νοσοκομείων να αγγίζουν πλέον το €1 δισ., είναι αυτονόητο ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των νοσοκομείων σε υλικά, καθώς ούτε οι τράπεζες μπορούν πλέον να χορηγούν δάνεια αλλά και οι ξένοι οίκοι ζητούν προπληρωμή των παραγγελιών. Στη δυσμενή αυτή κατάσταση, σε συνδυασμό με την έλλειψη της απαραίτητης νομοθετικής ρύθμισης που θα επιτρέψει την πληρωμή των σωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι επιτακτικό η Κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα. Ο ΣΕΙΒ αντιλαμβανόμενος και σεβόμενος τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες της χώρας, ζητά από την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε συμψηφισμό του ΦΠΑ και των εργοδοτικών εισφορών με τα αντίστοιχα χρέη των Νοσοκομείων προς τις εταιρείες, καθώς αυτό θα αποτελέσει μια προσωρινή έστω ανάσα, ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη προμήθεια των Ιατροτεχνολογικών και Διαγνωστικών προϊόντων υψηλής ασφαλείας και ποιότητος που εξασφαλίζουν το αγαθό της Υγείας σε όλους τους Έλληνες».

health.in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024