Περίπου μία ώρα προτού λήξει η διορία που είχε στη διάθεσή του, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι κατάφερε να συνεννοηθεί με τους ηγέτες τεσσάρων κομμάτων, ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση. Το νέο σχήμα υπό τον ίδιο θα ελέγχει μόλις 61 έδρες (επί συνόλου 120) της Κνεσέτ.

Ο Νετανιάχου αρχικά εισέπραξε το «όχι» του άλλοτε συμμάχου του Άβιγκντορ Λίμπερμαν (υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ), ο οποίος αποφάσισε να μην τον στηρίξει. Το κόμμα του κέρδισε μόλις 6 έδρες στις πρόσφατες εκλογές.

Το Λικούντ του Νετανιάχου έχει 30 έδρες στην Κνεσέτ. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός στράφηκε στο κεντρώο κόμμα Κουλάνου (10 έδρες) με το οποίο συμφώνησε.

Συμφωνία υπήρξε και με δύο μικρότερα θρησκευτικά κόμματα, τα οποία αθροίζουν άλλες 13 έδρες.

Έτσι με 53 έδρες στην «τσέπη» του, ο Νετανιάχου στράφηκε σε μια από τις τελευταίες ενδεχομένως δεξαμενές του: το δεξιό κόμμα Μπαγίτ Γιεχούντι (Εβραϊκός Οίκος) το οποίο κέρδισε 8 έδρες.

Λίγο πριν τις 11 το βράδυ, οπότε ο πρόεδρος του Ισραήλ θα έδινε διερευνητική εντολή στο δεύτερο κόμμα, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι συμφώνησε και με το Μπαγίτ Γιεχούντι.

Πάντως, το συγκεκριμένο κόμμα, όπως τουλάχιστον γράφει η Jerusalem Post, αποδείχθηκε σκληρό καρύδι στις διαπραγματεύσεις, αφού τα στελέχη του δεν σήκωναν καν το τηλέφωνο στις κλήσεις από την έδρα του Λικούντ.

Ο ηγέτης του κόμματος, Ναφτάλι Μπένετ επιθυμούσε να μιλήσει απευθείας με τον Νετανιάχου, πράγμα το οποίο τελικά έγινε.

Όσο για το τι περιλάμβανε το «παζάρι», επισήμως διαψεύδεται ότι ο Μπένετ ζητούσε το υπουργείο Εξωτερικών και άλλα δύο κορυφαία χαρτοφυλάκια (Δικαιοσύνης και Παιδείας), ωστόσο, η εικόνα θα ξεκαθαρίσει γρήγορα, όταν ο Νετανιάχου θα ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο