Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξαιρούνται τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων από τη μεταφορά στην ΤτΕ

Εξαιρούνται τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων από τη μεταφορά στην ΤτΕ

Εξαιρούνται, με νομοθετική ρύθμιση, τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων από τις προβλέψεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ. Παράλληλα, δεν επιβάλλεται υποχρεωτικά η μεταφορά χρημάτων στην Τράπεζα της Ελλάδας για τις περιπτώσεις που κάποιοι δήμοι έχουν τα χρήματά τους σε προθεσμιακούς λογαριασμούς τράπεζας με υψηλότερο επιτόκιο.

Εξαιρούνται, με νομοθετική ρύθμιση, τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων από τις προβλέψεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ. Παράλληλα, δεν επιβάλλεται υποχρεωτικά η μεταφορά χρημάτων στην Τράπεζα της Ελλάδας για τις περιπτώσεις που κάποιοι δήμοι έχουν τα χρήματά τους σε προθεσμιακούς λογαριασμούς τράπεζας με υψηλότερο επιτόκιο.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για να επανεξετάσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ως συλλογικό όργανο, το ζήτημα της μεταφοράς κεφαλαίων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας και να αποδεχθεί να «βάλει πλάτη» στις κυβερνητικές επιλογές.

Το απόγευμα της Τρίτης κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, την οποία υπογράφουν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και Δημήτρης Μάρδας, καθώς και ο υπουργός και αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης και Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αφορά ρύθμιση περί εξαίρεσης των ανταποδοτικών τελών από την υποχρέωση μεταφοράς στην Τράπεζα της Ελλάδας, ώστε, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, «να παραμείνουν στα ταμεία των δήμων και να καλύψουν τις δημόσιες υπηρεσίες για την αποκλειστική εξυπηρέτηση των οποίων εισπράττονται».

Η ρύθμιση προβλέπει τα εξής:

  • Υποχρεούται το ελληνικό Δημόσιο σε αποκατάσταση της θετικής ζημίας (penalties) που μπορεί να προκύψει σε βάρος των φορέων Γενικής Κυβέρνησης και ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού από την πρόωρη λήξη των προθεσμιακών τους καταθέσεων. Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία αποκατάστασης της ζημίας αυτής από τη μεταφορά κεφαλαίων θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
  • Δεν ορίζεται ως υποχρεωτική, αλλά ως δυνητική, η μεταφορά κεφαλαίων τους στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα ισχύοντα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα υπερβαίνουν την προσφερόμενη απόδοση των λογαριασμών ταμειακής διαχείρισης.
  • Τα ποσά που προέρχονται από τα οριζόμενα ανταποδοτικά τέλη (καθαριότητας και φωτισμού, ύδρευσης, απαλλοτρίωσης κτλ.) εξαιρούνται από την υποχρεωτική εφαρμογή της κατάθεσης των ταμειακών διαθεσίμων και μεταφοράς των κεφαλαίων προθεσμιακών καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος Απριλίου οι εκπρόσωποι των δήμων της χώρας είχαν συναντηθεί, όπως και οι περιφερειάρχες, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Όπως επεσήμανε, αμέσως μετά την ενημέρωση ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο πρωθυπουργός τούς υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στη νομοθετική κατοχύρωση της δέσμευσής της ότι θα εξαιρεθούν τα ανταποδοτικά τέλη από τις προβλέψεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου περί των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων.

Αιτήσεις εξαίρεσης

Πάντως, η αντιπροσωπεία των δημάρχων είχε ζητήσει, επίσης, να εξαιρεθούν με νομοθετική ρύθμιση πόροι ενταγμένοι στους προϋπολογισμούς των δήμων για εκτέλεση έργων, για τα οποία έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις και ισχύουν ποινικές ρήτρες για τους δημάρχους. Το ίδιο ήθελαν και για τα χρήματα που αφορούν προνοιακά επιδόματα, αλλά και όσα είναι κατατεθειμένα σε συνεταιριστικές τράπεζες.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, την επομένη της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, οι δήμαρχοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στην εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια. Όμως, παρέμειναν στη θέση να μη μεταφέρουν οι δήμοι τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι να προχωρήσει η νομοθετική τακτοποίηση των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού, καθώς και να διασαφηνιστεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων των δήμων μέσω της Τράπεζα της Ελλάδος, εφόσον αυτά κατατεθούν.

Αναμένονται εξελίξεις

Μετά την ψήφιση της ρύθμισης περί της εξαίρεσης των ανταποδοτικών τελών από την υποχρεωτική εφαρμογή της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας, αναμένονται εξελίξεις στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πάντως, δεν υπάρχει ενιαία γραμμή στην ΚΕΔΕ. Την ίδια ώρα που ο δήμος Θεσσαλονίκης, με εισήγηση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, έλαβε απόφαση να ανοίξει λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας, πολλοί δήμαρχοι σε όλη τη χώρα αντιδρούν και εμμένουν στη θέση να μη μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα.

Η επανεξέταση του ζητήματος θα απασχολήσει και το συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο ανοίγει τις εργασίες του αύριο, Πέμπτη, ενώ θα υπάρξουν εκ νέου συζητήσεις μεταξύ των αιρετών αλλά και στο πλαίσιο του κάθε δήμου ξεχωριστά.

Παναγιώτα Μπίτσικα

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024