Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρατσιστική επίθεση κατά τρανς γυναίκας

Ρατσιστική επίθεση κατά τρανς γυναίκας

Εγκληματική ρατσιστική επίθεση καταγγέλλει πως δέχτηκε διεμφυλική γυναίκα, ενώ βρισκόταν σε νυχτερινό κέντρο στην Εύβοια. Εκτός από τα χτυπήματα που δέχτηκε η Σ.Κ. ένας εκ των δύο φίλων της δέχτηκε μαχαιριά. Στην έγγραφη καταγγελία της γίνεται λόγος για ρατσιστική αντιμετώπιση των θυμάτων από τον αξιωματικό υπηρεσίας στο Αστυνομικό Τμήμα Αρτάκης και μεροληπτική συμπεριφορά αυτού υπέρ των δραστών.

Εγκληματική ρατσιστική επίθεση καταγγέλλει πως δέχτηκε διεμφυλική γυναίκα, ενώ βρισκόταν σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στην Εύβοια, γιορτάζοντας τα γενέθλιά της, το Σάββατο 2 Μαΐου.

«Βρισκόμουν με δύο φίλους μου σε βραδινό κατάστημα, το οποίο βρίσκεται στα Ψαχνά Ευβοίας για να γιορτάσω τα γενέθλιά μου. Ξαφνικά και δίχως καμία αιτία, ο σερβιτόρος του καταστήματος μάς είπε να πληρώσουμε και να φύγουμε, διότι: ‘το αφεντικό δε γουστάρει πούστηδες και τραβέλια στο μαγαζί του’» περιγράφει στην έγγραφη καταγγελία που έκανε η Σ.Κ..

«Αισθάνθηκα καταρρακωμένη την προσωπικότητά μου, βαθιά προσβεβλημένη, ωστόσο επειδή δεν ήθελα να συνεχίσω να βρίσκομαι αντιμέτωπη με αυτήν την εχθρική και ρατσιστική συμπεριφορά, πλήρωσα και του είπα ότι θα φύγουμε αμέσως μόλις γυρίσει η φίλη μου από την τουαλέτα, ώστε να μη χαθούμε.

» Εκείνος, έκανε νόημα και ήρθε ο ιδιοκτήτης μαζί με άλλους πέντε. Οι τρεις εξ αυτών με έσπρωξαν βίαια πίσω και με κτύπησαν στο πρόσωπο με χαστούκια, με αποτέλεσμα να χάσω την ισορροπία μου και να πέσω στο πάτωμα. Στη συνέχεια, ούσα πεσμένη στο πάτωμα με κλοτσούσαν σε όλο μου το σώμα, ακόμα και στο πρόσωπο, αποκαλώντας με ‘τράβελο’ και ‘βρομόπουστα’» προσθέτει.

Όταν ο φίλος της διεμφυλικής γυναίκας προσπάθησε να απωθήσει τους άντρες που τη χτυπούσαν, δέχτηκε και ο ίδιος γροθιές στο πρόσωπο, ενώ στη συνέχεια ένας εκ των πέντε δραστών, έβγαλε μαχαίρι και το κάρφωσε στο χέρι του φίλου της.

«Βγαίνοντας από το κατάστημα σε άθλια κατάσταση, κάλεσα την αστυνομία ώστε να καταγγείλω τη ρατσιστική επίθεση μίσους και να προβώ στα νόμιμα, κάνοντας μήνυση. Ο αστυνομικός που κατέφτασε, πήρε μόνο τον ιδιοκτήτη μαζί και αρνήθηκε να πάρει και τους υπόλοιπους πέντε εμπλεκόμενους, που είχαν προβεί σε κακουργηματικές πράξεις εναντίον μας» τονίζει.

Έπειτα οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Αρτάκης, με τον αξιωματικό υπηρεσίας να ζητά την ταυτότητα της τρανς γυναίκας, λέγοντάς της -όταν κατάλαβε πως είναι διεμφυλική- «τραβέλι είσαι ρε;», αφηγείται η Σ.Κ. και συμπληρώνει: «Του απάντησα ότι είμαι διεμφυλικό/τρανς άτομο, έχω κάνει επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου, έχει γίνει το δικαστήριο για την αλλαγή των εγγράφων μου, ωστόσο δεν έχω πάρει ακόμη νέα ταυτότητα. Εκείνος γέλασε ειρωνικά. Του απάντησα ότι θα καταγγείλω το συμβάν στην οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ανήκω, στο ΣΥΔ, και εκείνος που είπε: ‘στα α… μου κουμάντο εδώ κάνουμε εμείς’».

Στην καταγγελία που έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, υπογραμμίζεται ότι ένας εκ των πέντε δραστών είχε στο σβέρκο του τατουάζ με τη ναζιστική σβάστικα.

«Τέλος, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του βγήκε στο μπαλκόνι μαζί με τον αστυνομικό. Όταν μπήκε μέσα, όμως, είχε σκισμένη τη μπλούζα του, λέγοντας πως τον δείραμε και του σκίσαμε τη μπλούζα, θέλοντας εμφανώς να μας ενοχοποιήσει» καταλήγει.

Η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μαρίνα Γαλανού, μιλώντας στο in.gr, ανέφερε πως έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα ρατσιστικής βίας κατά των διεμφυλικών ατόμων, τονίζοντας το πόσο σημαντικό είναι να καταγγέλλουν τα θύματα ρατσιστικής βίας τα περιστατικά στην αστυνομία.

«Λόγου χάρη, ο φίλος της κοπέλας που μαχαιρώθηκε φοβάται να καταθέσει μήνυση, κάτι που δυσκολεύει και το έργο της Πολιτείας να πάρει μέτρα για τέτοιου είδους περιστατικά. Ακόμα και μεταξύ τους οι τρανς λένε ‘μην πας στην αστυνομία, γιατί θα βρεις το μπελά σου’.

» Βέβαια, όταν οι Αρχές συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή αντί να βρει το δίκιο του κάποιο θύμα ρατσιστικής βίας, βρίσκει και την αστυνομία απέναντί του, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα» σημειώνει.

Όσον αφορά την εξήγηση που δίνει η κ. Γαλανού για την ακραία συμπεριφορά των δραστών, αλλά και την αντιμετώπιση των θυμάτων από την αστυνομία, δήλωσε πως «δεν είναι μόνο η έλλειψη παιδείας, αλλά και οι ακραίες εθνικιστικές απόψεις που επικρατούν σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, όπως και στην αστυνομία βέβαια».

Σχετικά με το αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα, σημείωσε πως έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της μήνυσης και της ιατροδικαστικής εξέτασης, ενώ και η εισαγγελέας της Εύβοιας έχει διατάξει ήδη ένορκη διοικητική εξέταση για τις καταγγελίες κατά των αστυνομικών.

«Από εκεί και πέρα έχουμε ενημερώσει όλους τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και το LGBD για να πιέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο με σκοπό να γίνει μία επιμόρφωση και στους αστυνομικούς» καταλήγει.

Άγγελος Προβολισιάνος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024