Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δέντρο με αίσθηση του γκλάμουρ φυτρώνει μόνο πάνω από διαμάντια

Δέντρο με αίσθηση του γκλάμουρ φυτρώνει μόνο πάνω από διαμάντια

Κάτι λάμπει κάτω από αυτές τις ρίζες: γεωλόγος που εξερευνούσε τη Λιβερία ανακάλυψε ένα νέο είδος δέντρου που δείχνει να φυτρώνει αποκλειστικά πάνω από αποθέσεις διαμαντιών.

Κάτι λάμπει κάτω από αυτές τις ρίζες: γεωλόγος που εξερευνούσε τη Λιβερία ανακάλυψε ένα είδος δέντρου που δείχνει να φυτρώνει αποκλειστικά πάνω από αποθέσεις διαμαντιών.

Το αφρικανικό δέντρο, το οποίο εκτιμάται ότι ανήκει στο είδος Pandanus candelabrum, μοιάζει με φοίνικα καλυμμένο με αγκάθια και έχει εναέριες ρίζες που θυμίζουν μαγκρόβια φυτά.

Ανακαλύφθηκε πάνω σε δύο στήλες κιμπερλίτη, στήλες ηφαιστειακών πετρωμάτων που σχηματίστηκαν από αρχαίες ηφαιστειακές εκρήξεις και φτάνουν σε μεγάλο βάθος στο υπέδαφος.

Οι στήλες αυτές συχνά περιέχουν διαμάντια που σχηματίστηκαν βαθιά στον γήινο μανδύα και μεταφέρθηκαν κοντά στην επιφάνεια από τις ηφαιστειακές εκρήξεις που γέννησαν τις στήλες.

Το Pandanus candelabrum δεν αναγνωρίζει τα ίδια τα διαμάντια, φαίνεται όμως ότι αγαπά τα κιμπερλιτικά εδάφη, πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο. «Είναι ένα πολύ καλό λίπασμα» σχολιάζει στο Nature.com ο Στίβεν Χάγκερντι, ερευνητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα και της εταιρείας Youssef Diamond Mining Company, η οποία έχει εξασφαλίσει συμβόλαιο για την εξόρυξη διαμαντιών στη Λιβερία.

Ο Χάγκερτι προσπαθούσε τα τελευταία χρόνια να ανακαλύψει κοιτάσματα διαμαντιών στη βορειοδυτική Λιβερία, καλυμμένη με πυκνή, αδιαπέραστη βλάστηση. Μεταλλικές ράβδοι που εισάγονται στο χώμα μπορούν να αποκαλύψουν στήλες κιμπερλίτη που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια.

Το P.candelabrum ανακαλύφθηκε το 2013 σε μια στήλη κιμπερλίτη με μήκος 500 μέτρα και πλάτος 50 μέτρα. Οι πρώτες εκσκαφές στην περιοχή έχουν ήδη δώσει δύο διαμάντια, δύο από τα οποία έχουν βάρος γύρω στα 20 καράτια. Έκτοτε το δέντρο έχει εντοπιστεί μόνο σε μια δεύτερη στήλη κιμπερλίτη σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από την πρώτη.

Το σπάνιο φυτό εξετάστηκε από βοτανικούς στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, οι οποίοι θεωρούν ότι πρόκειται είτε για νέο υποείδος του P.candelabrum είτε για εντελώς νέο είδος.

Ο Χάγκερτι συνεχίζει τώρα να μελετά το δέντρο και την αλληλεπίδρασή του με τα κιμπερλιτικά εδάφη.

Προσπαθεί επίσης να εξακριβώσει αν το μοναδικό αυτό φυτό μπορεί να αναγνωριστεί σε δορυφορικές φωτογραφίες και να αποκαλύψει άγνωστες αποθέσεις διαμαντιών στη Δυτική Αφρική.

Όπως επισημαίνει ο ερευνητής, τα ορυχεία διαμαντιών πάνω σε στήλες κιμπερλίτη δεν επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον, καθώς έχουν μικρή διάμετρο και δημιουργούν μη τοξικά απόβλητα -ουσιαστικά, κονιορτοποιημένο κιμπερλίτη που έχει παραπλήσια σύσταση με το απλό λίπασμα.

Η ελπίδα είναι ότι το P.candelabrum θα μπορούσε να αναδειχθεί σε σημαντικό εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης για τις φτωχές χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Economic Geology.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο άνδρας που έσωσε 300 έργα του Βαν Γκογκ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένας αιμοβόρος συνεργάτης των ναζί

Το 1942, ο Sam van Deventer φιλοξένησε ένα οικογενειακό πάρτι για τα 50ά γενέθλια του αιμοδιψούς Arthur Seyss-Inquart, του επιτρόπου του Ράιχ για τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις Κάτω Χώρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024