Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μπιλ Κλίντον υπερασπίστηκε τις δωρεές ξένων χωρών στο ίδρυμά του

Ο Μπιλ Κλίντον υπερασπίστηκε τις δωρεές ξένων χωρών στο ίδρυμά του

Ο Μπιλ Κλίντον δήλωσε ότι δεν έχει μετανιώσει που δέχτηκε δωρεές εκατομμυρίων από ξένες χώρες για τις ανάγκες του ιδρύματός του, παρότι οι δωρεές αυτές έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο» στη σύζυγό του Χίλαρι που επιδιώκει την εκλογή της στην προεδρία των ΗΠΑ. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να σταματήσει τις ακριβοπληρωμένες ομιλίες του, λέγοντας: «Πρέπει να πληρώνω τους λογαριασμούς μας».

Ο Μπιλ Κλίντον δήλωσε ότι δεν έχει μετανιώσει που δέχτηκε δωρεές εκατομμυρίων από ξένες χώρες για τις ανάγκες του ιδρύματός του, παρότι οι δωρεές αυτές έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο» στη σύζυγό του Χίλαρι που επιδιώκει την εκλογή της στην προεδρία των ΗΠΑ.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην Σίνθια ΜακΦέιντεν του NBC και η οποία προβλήθηκε σήμερα, Δευτέρα, ο πρώην πρόεδρος είπε ότι το φιλανθρωπικό του ίδρυμα δεν έχει διαπράξει ποτέ κάτι «εις γνώσιν του ανάρμοστο» κι ότι δεν θεωρεί πως ο ίδιος έπραξε κάτι αντίθετο προς τα αμερικανικά συμφέροντα.

Έπειτα από πιέσεις, το ίδρυμα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα δέχεται εφεξής δωρεές από έξι δυτικές κυβερνήσεις. Ωστόσο, όπως είπε ο Κλίντον, αυτό δεν σημαίνει για παράδειγμα, ότι ήταν λάθος η προηγούμενη πολιτική με βάση την οποία η Σαουδική Αραβία δώρισε ποσό που κυμαίνεται από 10 ως 25 εκατομμύρια δολάρια.

«Σε καμία περίπτωση. Είναι απλά η αναγνώριση ότι, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, θα τηρήσουμε όσο πιο πιστά μπορούμε τους κανονισμούς που τηρούσαμε όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών» δήλωσε ο 42ος πρόεδρος των ΗΠΑ προσθέτοντας ότι είναι υπερήφανος για το έργο του ιδρύματός του.

Δεν είναι σαφές αν η απόφαση του ιδρύματος να μη δέχεται χρήματα από ξένες χώρες και η συμφωνία να ανανεώνεται συχνότερα η λίστα με τους δωρητές του, θα κλείσουν τα στόματα εκείνων που υπαινίσσονται ότι οι συνεισφορές προς το ίδρυμα από το εξωτερικό εξασφάλισαν, με το αζημίωτο, πρόσβαση στη γυναίκα που ενδεχομένως να είναι η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο Μπιλ Κλίντον λέει ότι δεν ανησυχεί για την κριτική, την οποία χαρακτηρίζει «πολιτικά υποκινούμενη». Επικαλέστηκε, μάλιστα, τη σύζυγό του, η οποία του είπε: «Κανένας δεν έχει ποτέ επιχειρήσει να με επηρεάσει βοηθώντας εσένα».

Όπως είπε ο ίδιος, έχει υπάρξει μία «εξαιρετικά συντονισμένη προσπάθεια υπονόμευσης του ιδρύματος» και αποκάλυψε ότι ενδεχομένως να παραιτηθεί από την ηγεσία του αν η σύζυγός του εκλεγεί στην προεδρία.

Ένα πράγμα δεν πρόκειται, πάντως, να σταματήσει να κάνει: να εκφωνεί ακριβοπληρωμένες ομιλίες, παρότι παραδέχεται ότι σήμερα είναι πλούσιος -όπως λέγεται, με προσωπική περιουσία δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

«Πρέπει να πληρώνω τους λογαριασμούς μας. Και πολλά από αυτά τα δίνω κάθε χρόνο στο ίδρυμα» είπε.

Οι αμοιβές του -500.000 δολάρια ή και περισσότερα για 11 ομιλίες όσο η σύζυγός του ήταν υπουργός Εξωτερικών- ήταν δικαιολογημένες, επέμεινε.

«Περνάω μερικές ώρες την ημέρα κάνοντας έρευνα. Στον κόσμο αρέσει να με ακούει» πρόσθεσε.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους ελέγχουμε. Κι έχω απορρίψει αρκετούς από αυτούς. Αν θεωρώ ότι κάτι δεν πάει καλά, δεν δέχομαι» λέει αναφερόμενος σε εκείνους που πληρώνουν για μία ομιλία του.

Λέει ακόμη ότι έχει απορρίψει δωρεές προς το ίδρυμά του, παρότι δεν αποκαλύπτει ποιοι ήταν οι υποψήφιοι δωρητές.

«Εφόσον τις απέρριψα, δεν χρειάζεται να το συζητήσω. Έχουμε περισσότερους από 300.000 δωρητές και το 90% από αυτούς έχει προσφέρει 100 δολάρια ή λιγότερα» τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024