Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ντάλας: Δύο ένοπλοι νεκροί έξω από έκθεση με σκίτσα του Μωάμεθ

Ντάλας: Δύο ένοπλοι νεκροί έξω από έκθεση με σκίτσα του Μωάμεθ

Δύο ένοπλοι, για τους οποίους επιπλέον υπάρχουν υποψίες ότι έφεραν εκρηκτικά, σκοτώθηκαν από τα πυρά της αστυνομία αφότου άνοιξαν πυρ έξω από χώρο τέχνης στο Ντάλας όπου φιλοξενείτο έκθεση σκίτσων του Μωάμεθ. Η ταυτότητά τους δεν είναι ακόμη διαπιστωμένη. Την εκδήλωση οργάνωσε η ομάδα American Freedom Defense Initiative -γνωστή για την ανοικτά ισλαμοφοβική της ρητορική- με καλεσμένο τον ολλανδό ακροδεξιό ηγέτη Χέερτ Βίλντερς. Ύποπτο tweet λίγο πριν την επίθεση με «άρωμα» ISIS.

Δύο ένοπλοι, για τους οποίους επιπλέον υπάρχουν υποψίες ότι έφεραν εκρηκτικά, σκοτώθηκαν από τα πυρά της αστυνομία αφότου άνοιξαν πυρ έξω από χώρο τέχνης στο Ντάλας όπου φιλοξενείτο έκθεση σκίτσων του Μωάμεθ. Η ταυτότητά τους δεν είναι ακόμη διαπιστωμένη.

Ύποπτο tweet λίγο πριν την επίθεση ρίχνει την σκιά της ISIS στο περιστατικό.

Την εκδήλωση οργάνωσε η ομάδα American Freedom Defense Initiative (AFDI) -γνωστή για την ανοικτά ισλαμοφοβική της ρητορική- με καλεσμένο τον ολλανδό ακροδεξιό ηγέτη Χέερτ Βίλντερς.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγο πριν από τις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα) στο κέντρο Κέρτις Κάλγουελ. Οι δύο ένοπλοι οδήγησαν το αυτοκίνητό τους μπροστά στο κτίριο που γινόταν η εκδήλωση, την ώρα που τελείωνε, και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον ενός άνδρα της ασφάλειας.{{{ map }}}

Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί που παρίσταντο αντάλλαξαν πυρά με τους ενόπλους, σκοτώντας και τους δύο. Ο υπάλληλος που είχε γίνει αρχικά στόχος τραυματίστηκε στο πόδι και δεν διατρέχει κίνδυνο. Την ώρα του περιστατικού, οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην εκδήλωση βρίσκονταν ακόμη μέσα στο κτίριο.

Η αστυνομία του Γκάρλαντ ανέφερε ότι ερευνά προληπτικά το όχημα των δύο υπόπτων για ενδεχόμενη ύπαρξη εκρηκτικών. Η αστυνομία διευκρίνισε πως προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη η ταυτότητά τους ούτε εάν έχουν σχέση με τζιχαντιστικές ομάδες.

Στη συνέχεια, διαδόθηκε μία περίεργη ανάρτηση ενός λογαριασμού στο twitter που ενδεχομένως να σχετίζεται με την επίθεση -και αν ναι, μπορεί να παραπέμπει στην ISIS.

Πρόκειται για ανάρτηση 15 λεπτά πριν η αστυνομία λάβει την πρώτη κλήση για την επίθεση και έγινε από τον λογαριασμό @atawaakul, με όνομα «Η Σαρία είναι το φως».

Το μήνυμα έλεγε: «Ο αδερφός κι εγώ δώσαμε όρκο στον αρχηγό των πιστών. Ας μας δεχθεί ο Αλλάχ ως μουτζαχεντίν» και έκλεινε με το hashtag #texasattack.

O λογαριασμός και το hashtag #texasattack είναι μπλοκαρισμένοι. Η έκφραση «αρχηγός των πιστών» (αμερμουμνής) χρησιμοποιείτο στο Μεσαίωνα για τον χαλίφη, τον τίτλο του οποίου υποτίθεται ότι έχει πάρει ο αρχηγός της ISIS.

Το tweet, όπως το αποθήκευσε συντάκτης του Guardian πριν πέσει ο λογαριασμός:

Ο ίδιος ο Βίλντερς αναφέρθηκε στο επεισόδιο μέσω Twitter: «Πυρά στο Γκάρλαντ, στην έκθεση των σκίτσων του Μωάμεθ για την ελευθερία της έκφρασης. Είχα μόλις φύγει από το κτίριο μετά την ομιλία μου.»
Shots fired at Garland Mohammed cartoon free speech event. I just left the building after speeching. #garlandshooting

Τοπικό blog που παρακολουθεί τις ραδιοεπικοινωνίες της αστυνομίας υποστήριξε πως ένας ύποπτος εντοπίστηκε μέσα σε ένα κατάστημα κρατώντας χειροβομβίδα στο χέρι, ενώ ένα εμπορικό κέντρο σε κοντινή απόσταση εκκενώθηκε.

Tι είναι η διοργανώτρια AFDI

Η ομάδα που διοργάνωσε την εκδήλωση είναι ιδιαίτερα δραστήρια στο Τέξας με επικοινωνιακές εκστρατείες που χαρακτηρίζονται επιθετικά αντι-ισλαμικές. Στο ενεργητικό της είχε καμπάνια με αφίσες εναντίον του Ισλάμ στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλη τη χώρα.

Μεταξύ των επικριτών της ομάδας, ο οργανισμός Southern Poverty Law Center (ομάδα νομικών που είχε ιδρυθεί τη δεκαετία ’70 και μετρά αρκετές νομικές νίκες σε υποθέσεις με «άρωμα» ρατσισμού στον αμερικανικό Νότο) την κατατάσσει στις ομάδες μίσους.

Την εκδήλωση διοργάνωσε προσωπικά η επικεφαλής της AFDI, η Πάμελα Γκέλερ, που είναι μεταξύ άλλων δραστήρια μπλόγκερ. Παρουσιάζοντάς την ως εκδήλωση υπεράσπισης της ελευθερίας του λόγου, η AFDI προσέφερε βραβείο 10.000 δολαρίων για το καλύτερο έργο ή σκίτσο που θα απεικόνιζε τον Μωάμεθ αλλά και «βραβείο κοινού», με έπαθλο 2.500 δολάρια.

Η απεικόνιση του Μωάμεθ θεωρείται βλάσφημη για το Ισλάμ. Ο δε ολλανδός Βίλντερς, ο πιο προβεβλημένος καλεσμένος στην εκδήλωση, θεωρείται πως βρίσκεται στην «λίστα στόχων» διάφορων ισλαμιστικών ομάδων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024