Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αποφάσεις EKT για το «κούρεμα» των ενεχύρων των τραπεζών

Αποφάσεις EKT για το «κούρεμα» των ενεχύρων των τραπεζών

Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να αυξήσει την Τετάρτη στην συνεδρίασή της το ποσοστό της απομείωσης της αξίας (haircut) των ενεχύρων (collateral) που δίνουν στο ευρωσύστημα οι ελληνικές τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα. Όλα θα εξαρτηθούν από την πρόοδο που θα καταγραφεί στις συζητήσεις του Brussels Group και από το πώς θα αξιολογηθεί το πνεύμα των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.

Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει μεθαύριο Τετάρτη στην συνεδρίασή της το ποσοστό της απομείωσης της αξίας (haircut) των ενεχύρων (collateral) που δίνουν στο ευρωσύστημα οι ελληνικές τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα.

Όλα θα εξαρτηθούν από την πρόοδο που θα καταγραφεί στις συζητήσεις του Brussels Group και από το πώς θα αξιολογηθεί το πνεύμα των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη η ΕΚΤ έχει επεξεργασθεί διάφορά σενάρια που προβλέπουν την αύξηση του «κουρέματος» από το 30% που είναι σήμερα, στο 44%, το 65% ή ακόμα και στο 80%.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν σήμερα πρόσβαση σε διαθέσιμα ενέχυρα 115 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του εκτάκτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) σε τιμές τοις μετρητοίς και διαθέτουν απόθεμα ρευστότητας 40 δισ. ευρώ.

Σε περίπτωση αύξησης του «κουρέματος» από το 30%, στο 50% το απόθεμα ρευστότητας θα μειωνόταν από τα 40 δισ. ευρώ στα 10 δισ. ευρώ. Αύξηση του «κουρέματος» στο 80% θα ισοδυναμούσε με τερματισμό της παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Sport: «Φοβίζουν οι δυο… μεταγραφές του Ολυμπιακού»

Η εφημερίδα της Βαρκελώνης αναλύει τα ατού των «ερυθρολεύκων» ενόψει του πέμπτου αγώνα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024