Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένας αριστερός προκαλεί τη Χίλαρι Κλίντον στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο

Ένας αριστερός προκαλεί τη Χίλαρι Κλίντον στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο

O αριθμός των διεκδικητών του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ διπλασιάστηκε: ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς από το Βερμόντ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να «χτυπήσει» τη Χίλαρι Κλίντον. Ακόμα και οι πιο ένθερμοι θαυμαστές του Σάντερς, ενός ανθρώπου που δηλώνει δημοκράτης σοσιαλιστής, γνωρίζουν ότι η εκστρατεία του θα είναι «δον κιχωτική».

O αριθμός των διεκδικητών του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ διπλασιάστηκε: ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς από το Βερμόντ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να «χτυπήσει» τη Χίλαρι Κλίντον, η οποία ανήγγειλε την υποψηφιότητά της στις 12 Απριλίου.

Ακόμη και οι πιο ένθερμοι θαυμαστές του Σάντερς, ενός ανθρώπου που δηλώνει δημοκράτης σοσιαλιστής, γνωρίζουν ότι η εκστρατεία του θα είναι «δον κιχωτική».

Ο πραγματικός του στόχος, επισημαίνει ο Economist, είναι να στρέψει τη Χίλαρι προς τα αριστερά σε θέματα όπως το εμπόριο (είναι ένας σφοδρός επικριτής της σχεδιαζόμενης εμπορικής συμφωνίας με κράτη του Ειρηνικού), η κλιματική αλλαγή και η υγεία.

«Υστερα από ένα χρόνο ταξιδιών, συζητήσεων και διαλόγου, αποφάσισα να είμαι υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών» είπε ο Σάντερς στους υποστηρικτές του.

«Νομίζω πως είναι ώρα να πει ο αμερικανικός λαός ‘αρκετά’» τόνισε σε μια συνέντευξή του. «Χρειαζόμαστε μια οικονομία που να λειτουργεί για όλους μας και όχι μόνο για μερικούς δισεκατομμυριούχους».

Ο Σάντερς σχεδιάζει να εγκαινιάσει επισήμως την προεκλογική του εκστρατεία στις 26 Μαiου στο Μπέρλινγκτον του Βερμόντ, όπου ήταν κάποτε δήμαρχος.

To Σαββατοκύριακο θα οργανώσει εκδήλωση στο Μάντσεστερ του Νιου Χάμσαϊρ, όπου θα προσπαθήσει να δείξει ότι είναι προσιτός στους πολίτες. «Δεν πρόκειται να δεχθώ δύο ερωτήσεις και στη συνέχεια να αποχωρήσω» τόνισε, σε έναν σαφή υπαινιγμό για το προεκλογικό στιλ της Χίλαρι Κλίντον.

Ο 73χρονος Σάντερς έχει δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει αρνητική εκστρατεία.

Όπως λέει, άλλωστε, δεν έχει ποτέ στη ζωή του εξαπολύσει επίθεση εναντίον κάποιου. Αναγνωρίζει επίσης ότι η μάχη για το χρίσμα θα είναι πολύ δαπανηρή.

Διαθέτει 4,6 εκατ. δολάρια για την επανεκλογή του ως γερουσιαστή το 2018 τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για τη διεκδίκηση του χρίσματος και ελπίζει ότι θα κινητοποιήσει μια σειρά από δότες για να στηρίξουν την υποψηφιότητά του.

«Δεν πρόκειται να συγκεντρώσω ούτε ένα ούτε δύο δισεκατομμύρια» είπε. «Δεν έχω φίλους εκατομμυριούχους».

Αν μη τι άλλο, ο Σάντερς υπόσχεται να είναι ένας τολμηρός υποψήφιος. Υπενθυμίζοντας ότι στη μακρά του σταδιοδρομία έχει νικήσει Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς με πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια από εκείνον, συμβουλεύει τους αντιπάλους του να μην τον υποτιμήσουν.

Σε γενικές γραμμές, το Δημοκρατικό Κόμμα έχει να επιδείξει έναν απροσδόκητα μικρό αριθμό υποψηφίων.

Ο Λίνκολν Τσάφι, ένας πρώην Ρεπουμπλικανός και πρώην κυβερνήτης του Ρόουντ Αϊλαντ και ο Τζιμ Γουεμπ, ένας πρώην γερουσιαστής από τη Βιρτζίνια, δεν προκαλούν κανένα ενδιαφέρον.

Μια πιο σοβαρή υποψηφιότητα θα είναι ο Μάρτιν Ο’ Μάλεϊ, πρώην κυβερνήτης της Μέριλαντ, αλλά και αυτός δεν έχει μεγάλες πιθανότητες απέναντι στη Χίλαρι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024