Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η βοήθεια φτάνει με αργούς ρυθμούς στο Νεπάλ, οργισμένοι οι σεισμόπληκτοι

Η βοήθεια φτάνει με αργούς ρυθμούς στο Νεπάλ, οργισμένοι οι σεισμόπληκτοι

Η βοήθεια έχει αρχίσει να φτάνει σε περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού στο Νεπάλ. Τα προβλήματα πολλά, η έλλειψη τροφής και νερού τρομακτική. Η κραυγή «πεινάμε» ηχεί στα χωριά γύρω από την κοιλάδα του Κατμαντού, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν σχηματίσει ουρές στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν την περιοχή υπό τον φόβο μετασεισμών και εξάπλωσης των επιδημιών. Οργή για την καθυστέρηση στην παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η βοήθεια έχει αρχίσει να φτάνει σε περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού στο Νεπάλ. Τα προβλήματα πολλά, η έλλειψη τροφής και νερού τρομακτική.

Η κραυγή «πεινάμε» ηχεί στα χωριά γύρω από την κοιλάδα του Κατμαντού, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν σχηματίσει ουρές στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν την περιοχή υπό τον φόβο μετασεισμών.

Με τα χέρια ενωμένα, οι γυναίκες σε χωριό της περιοχής Γκόρκα παρακαλούν για τροφή, σκηνές, ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να μεταφέρει ελικόπτερο οργάνωσης αρωγής.

Οι εικόνες που περιγράφουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι συγκλονιστικές: συντρίμμια διακρίνονται παντού, άνθρωποι αναζητούν απεγνωσμένα για τροφή ή νερό, για καταφύγιο.

«Πεινάμε» φωνάζει μια γυναίκα, δείχνοντας το στομάχι της και ανοίγοντας το στόμα της. Άλλη μία γυναίκα, η Ραμαγιάνα, επαναλαμβάνει -σαν ηχώ της απόγνωσης: «Πεινάμε».

Το χωριό Γκούμπντα θεωρείται ένα από αυτά που επλήγησαν βαρύτατα από τον σεισμό και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν δεκαετίες προκειμένου να φτάσει στην κατάσταση που ήταν πριν.

Όπως σε πολλά χωριά, ο αριθμός των νεκρών ήταν πολύ μικρότερος από αυτόν που φοβόντουσαν οι Αρχές, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι -αγρότες στο επάγγελμα- βρίσκονταν έξω, κάνοντας δουλειές. Από τους 1.300 κατοίκους της Γκούμντα, μόλις πέντε άτομα σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν.

Την Τετάρτη, ελικόπτερο του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφής του ΟΗΕ προσγειώθηκε στην περιοχή, μεταφέροντας σακιά με ρύζι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάτοικοι ορισμένων χωριών τρέχουν προς τα ελικόπτερα που μεταφέρουν βοήθεια, ζητώντας από τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες αρωγής να τους πάρουν μακριά από εκεί.

«Δεν έχουμε φάει κανονικά μετά τον σεισμό» είπε η Σίτα Γκουρούνγκ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Δεν έχει μείνει τίποτα εδώ» λέει.

Παράλληλα, οργή επικρατεί για τους πολύ αργούς ρυθμούς με τους οποίους φτάνει η ανθρωπιστική βοήθεια στο Νεπάλ.

Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι μία ομάδα επιζώντων εισέβαλε σε κυβερνητικά γραφεία στην περιοχή Ντολάχα, απαιτώντας τρόφιμα και νερό.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός του Νεπάλ Σουσίλ Κοϊράλα βρέθηκε -στη διάρκεια επίσκεψης σε νοσοκομείο του Κατμαντού- αντιμέτωπος με επιζώντες που του ζητούσαν τα απαραίτητα.

Η κυβέρνηση του Νεπάλ έχει παραδεχθεί «αδυναμίες» στην επιχείρηση αρωγής.

«Υπήρξαν αδυναμίες στη διαχείριση των επιχειρήσεων διάσωσης» παραδέχθηκε ο υπουργός Επικοινωνιών Νινέντρα Ριτζάλ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο του Νεπάλ Kantipur Television.

«Η καταστροφή είναι τόσο τεράστια και χωρίς προηγούμενο ώστε δεν ήμασταν σε θέση να απαντήσουμε στις προσδοκίες των πολιτών. Όμως είμαστε έτοιμοι να παραδεχθούμε τις αδυναμίες μας, να μάθουμε και να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα» διαβεβαίωσε.

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες άτομα σχηματίζουν ουρές για να επιβιβαστούν σε λεωφορεία και να φύγουν από την πρωτεύουσα. Ακόμα και τα σχολικά έχουν επιστρατευτεί για αυτόν τον σκοπό.

«Φοβόμαστε μην ξεσπάσει επιδημία, εξαιτίας όλων αυτών των πτωμάτων» είπε στο BBC ένας άνδρας που περίμενε στην ουρά. «Για να είμαι ασφαλής, φεύγω από την πόλη για ένα μικρό διάστημα».

Περίπου 200 άτομα έστησαν μπλόκο σε δρόμο στο Κατμαντού και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

«Μας αφήνουν να πεθάνουμε από την πείνα μέσα στο κρύο και το μόνο που καταφέρνει η κυβέρνηση είναι να μας κάνει να περιμένουμε σ’ αυτή την ουρά. Γιατί είναι τόσο αργή;» αναρωτιέται η Ρατζάνα, μία γυναίκα που περίμενε να επιβιβαστεί σε λεωφορείο με τα δύο παιδιά της.

Σεισμόπληκτοι υποχρέωσαν ένα φορτηγό που μετέφερε φιάλες με νερό να σταματήσει και ανέβηκαν στην καρότσα του για να πάρουν φιάλες και να τις πετάξουν στο πλήθος.

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους. Διπλάσιος είναι ο αριθμός των τραυματιών, ενώ ο σεισμός έχει πλήξει πάνω από 8 εκατομμύρια άτομα.

Οι νεκροί ενδέχεται να φτάσουν ακόμα και τους 10.000 είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός την Τρίτη.

Την Τετάρτη, η αστυνομία του Νεπάλ έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα με ονόματα 33 ξένων πολιτών που αγνοούνται.

Ένας 28χρονος ανασύρθηκε ζωντανός την Τρίτη από τα συντρίμμια ενός ξενοδοχείου, ωστόσο οι ελπίδες να βρεθούν και άλλοι επιζώντες είναι ελάχιστες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024