Μείωση κατά τουλάχιστον τρεις φορές στις πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιεί ο μέσος Ευρωπαίος προβλέπει η «ιστορική» Οδηγία που υπερψηφίστηκε την Τρίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι χώρες-μέλη θα πρέπει είτε να επιβάλλουν χρέωση στις σακούλες είτε να εφαρμόσουν άλλα αποθαρρυντικά μέτρα.

Το κείμενο της συμφωνίας είχε συμφωνηθεί το Νοέμβριο από τις χώρες-μέλη και εγκρίνεται τώρα από το Ευρωκοινοβούλιο σε δεύτερη ανάγνωση.

Το 2010, κάθε πολίτης της ΕΕ χρησιμοποίησε κατά μέσο όρο 198 πλαστικές σακούλες, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την ίδια χρονιά, περισσότερα από 8 δισ. σακούλες στην ΕΕ κατέληξαν στα σκουπίδια έπειτα από μία μόνο χρήση.

Οι επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες στη θάλασσα, όπου οι σακούλες σκοτώνουν χελώνες, πουλιά και κήτη.

Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία θα δίνει στις χώρες-μέλη της ΕΕ δύο επιλογές:

  • Nα λάβουν μέτρα ώστε η μέση ετήσια κατανάλωση να μην υπερβαίνει τις 90 ελαφριές σακούλες ανά πολίτη έως τα τέλη του 2019 και τις 40 έως τα τέλη του 2025  
  • Να επιβάλλουν χρέωση στις πλαστικές σακούλες από τα τέλη του 2018

Διαβάστε επίσης:

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη λάβει μέτρα κατά της μάστιγας της πλαστικής σακούλας: οι Δανοί χρεώνονται για τη χρήση τους και χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο μόλις τέσσερις σακούλες το χρόνο, την ώρα που οι Πολωνοί και οι Σλοβάκοι χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 466.

Η νέα Οδηγία προβλέπει ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της χρήσης πλαστικών υλικών που διασπώνται σε μικρότερα κομμάτια.

Ακόμα, μέχρι το 2017 η Κομισιόν θα πρέπει να προτείνει μέτρα για την πανευρωπαϊκή σήμανση των βιοαποικοδομήσιμων και λιπασματοποιήσιμων πλαστικών σακούλων.

«Αυτή η νομοθεσία θα έχει οφέλη για όλους. Μιλάμε για ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες καταλήγουν ως μη επεξεργασμένα απόβλητα καταστρέφοντας το φυσικό μας περιβάλλον» δήλωσε η δανέζα ευρωβουλευτής των Πρασίνων
Μαργκρέτ Όκεν, εισηγήτρια της συμφωνίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr