Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιαπωνίας σε «Α» από «Α+» προχώρησε σήμερα Δευτέρα ο οίκος αξιολόγησης Fitch Rating, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές (outlook).

Η υποβάθμιση αντανακλά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός της Ιαπωνίας δεν περιλαμβάνει μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που θα μειώσουν το υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας.

Αναφορικά με το υψηλό και αυξανόμενο επίπεδο του δημόσιου χρέους της Ιαπωνίας η Fitch αναμένει πως θα ανέλθει στο 244% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2015 !

Σημειώνεται πως το προφίλ του ιαπωνικού χρέους είναι σήμερα πιο ευνοϊκό σε σχέση με πέρυσι. Το δεκαετές ιαπωνικό ομόλογο (JGB) έχει σήμερα κατά μέσο όρο απόδοση 0,34%, έναντι 0,55% στο ίδιο διάστημα του 2014.

Οι μακροοικονομικές επιδόσεις της Ιαπωνίας αποτελούν πηγή αδυναμίας σύμφωνα με την Fitch , η οποία μείωσε τις προβλέψεις της για την αύξηση του ΑΕΠ το 2015 στο 1,3% από 1,5% το Δεκέμβριο.

Σχετικά με το ρόλος της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) στην τόνωση της ζήτησης ο οίκος σημειώνει πως αν και προικίζει την Ιαπωνία με εξαιρετική ευελιξία πολιτικής, ωστόσο η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αντιμετωπίσει μια πρόκληση στην επέκταση του ισολογισμού της, χωρίς να προκαλέσει μια απότομη αύξηση της μεταβλητότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ