Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Goldman Sachs: Στα 32 δισ. ευρώ οι εκροές καταθέσεων στην Ελλάδα

Goldman Sachs: Στα 32 δισ. ευρώ οι εκροές καταθέσεων στην Ελλάδα

Στα 32 δισ. ευρώ τοποθετεί η Goldman Sachs τις εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες στο διάστημα Δεκεμβρίου – Απριλίου , ενώ σύμφωνα με ανάλυση που έδωσε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα τον Απρίλιο οι εκροές καταθέσεων εκτιμώνται στα 4 δισ. ευρώ. Η Goldman Sachs εκτιμά πως σήμερα το haircut των ενεχύρων των τραπεζών στα πλαίσια του ELA είναι γύρω στο 30% και πως σε περίπτωση που αυτό αυξηθεί στο 50%, το απόθεμα ρευστότητας θα μειωνόταν από 40 δισ. ευρώ σε 10 δισ. ευρώ.

Στα 32 δισ. ευρώ τοποθετεί η Goldman Sachs τις εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες στο διάστημα Δεκεμβρίου – Απριλίου , ενώ σύμφωνα με ανάλυση που έδωσε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα, τον Απρίλιο οι εκροές καταθέσεων εκτιμώνται στα 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η συνολική χρήση της χρηματοδότησης του ευρωσυστήματος από τις ελληνικές τράπεζες έχει υπερβεί τα 110 δισ. ευρώ, ενώ η ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης (ELA) αντιστοιχεί στο 19% του ενεργητικού τους, από μηδέν (0%) το Δεκέμβριο του 2014.

Η Goldman Sachs αναφέρει πως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν 115 δισ. ευρώ σε ενέχυρα διαθέσιμα για τον ELA (σε τιμές τοις μετρητοίς) κάτι που τους εξασφαλίζει ένα μαξιλάρι ρευστότητας 40 δισ. ευρώ. Η επενδυτική τράπεζα ξεκαθαρίζει πως αυτό το αποθεματικό ασφαλείας θα μειωνόταν στην περίπτωση που η ΕΚΤ αποφάσιζε να μειώσει το «κούρεμα» που εφαρμόζει σήμερα στα ομόλογα που δέχεται ως ενέχυρα.

Η Goldman Sachs εκτιμά πως σήμερα το haircut των ενεχύρων των τραπεζών στα πλαίσια του ELA είναι γύρω στο 30%. «Σε περίπτωση που αυτό αυξηθεί στο 50%, το απόθεμα ρευστότητας θα μειωθεί από 40 δισ. ευρώ σε 10 δισ. ευρώ», αναφέρεται στην ανάλυση.

Η GS σημειώνει πως η χρήση των κεφαλαίων της ΕΚΤ είναι υπό στενή παρακολούθηση από τον SSM, και ο ELA προσαρμόζεται στις ροές καταθέσεων. Από την αρχή του Φεβρουαρίου η ΕΚΤ έχει αυξήσει αύξησει τον ELA στις 11 φορές. Συσχετίζοντας τις αυξήσεις του ELA με τις εκροές καταθέσεων η επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως τον Απρίλιο οι εκροές καταθέσεων εκτιμώνται στα 4 δισ. ευρώ.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024