Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πειραματικό σχήμα θεράπευσε πειραματόζωα από τον ιό Έμπολα

Πειραματικό σχήμα θεράπευσε πειραματόζωα από τον ιό Έμπολα

Το θεραπευτικό σχήμα ΤΚΜ-Έμπολα-Γουινέα, που στοχεύει στο στέλεχος «Μακόνα» του ιού Έμπολά, που προκάλεσε την θανατηφόρο επιδημία στην Δυτική Αφρική, απεδείχθη αποτελεσματικό σε δοκιμές που έγιναν σε πειραματόζωα.

Το θεραπευτικό σχήμα ΤΚΜ-Έμπολα-Γουινέα, που στοχεύει στο στέλεχος «Μακόνα» του ιού Έμπολά, που προκάλεσε την θανατηφόρο επιδημία στην Δυτική Αφρική, απεδείχθη αποτελεσματικό σε δοκιμές που έγιναν σε πειραματόζωα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Nature, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας, με επικεφαλής τον Δρ Τόμας Γκέισμπερτ, ξεκίνησαν την χορήγηση της αγωγής τρεις ημέρες μετά την λοίμωξη των τριών μαϊμούδων από τον ιό Έμπολα. Τα πειραματόζωα εμφάνισαν ηπιότερα συμπτώματα και τελικά 28 ημέρες αργότερα, όταν τελείωσε η θεραπεία, ήταν υγιή.

Αντιθέτως, τρεις άλλες μαϊμούδες που δεν ακολούθησαν την θεραπεία, πέθαναν εντός εννέα ημερών από τη λοίμωξη.

Αν και αισιόδοξοι οι ερευνητές σπεύδουν να επισημάνουν ότι, η αποτελεσματικότητα της ΤΚΜ-Έμπολα-Γουινέα δεν έχει προς το παρόν επιβεβαιωθεί στους ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση είναι η πρώτη φορά που μια αγωγή αποδεικνύεται προστατευτική έναντι του στελέχους «Μακόνα» του ιού Έμπολά.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στο μέλλον η ΤΚΜ-Έμπολα-Γουινέα θα μπορούσε να τροποιηθεί ώστε να παράσχει προστασία και έναντι άλλων στελεχών του ιού Έμπολα. Επίσης, θεωρούν ότι πλεονεκτεί διότι είναι εφικτό η θεραπεία να αναπτυχθεί εντός οκτώ εβδομάδων, συγκριτικά με το πειραματικό σκεύασμα Zmapp το οποίο θεράπευσε μαϊμούδες από ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού, αλλά θέλει απαιτεί περισσότερους μήνες για να παραχθεί.

Εν τω μεταξύ, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2015, αναμένονται και τα κλινικά αποτελέσματα του επίσης πειραματικού σκευάσματος Tekmira που έχει ήδη δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Η μελέτη έγινε στην Σιέρα Λεόνε τον Μάρτιο. Το Tekmira μπλοκάρει δύο από τα επτά γονίδια του ιού, εμποδίζοντας έτσι τον ιό να αναπαραχθεί.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, στις αρχές Απριλίου επιστήμονες ανακοίνωσαν πως ένα εμβόλιο προστάτευσε και τα οκτώ πειραματόζωα που είχαν μολυνθεί με τον ιό Έμπολα.

Από τον Μάρτιο του 2014, πάνω από 10.600 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό Έμπολα σε έξι χώρες της Δυτικής Αφρικής, ενώ ο συνολικός αριθμός των περιστατικών φθάνει τα 25.600. Πρόκειται για τη φονικότερη επιδημία από την ανακάλυψη του ιού το 1976.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 95-79: Ξέσπασε και ισοφάρισε σε 1-1

Ο Παναθηναϊκός πάτησε… γκάζι μετά το πρώτο δεκάλεπτο και επικράτησε με 95-79 της Μακάμπι, με τους Πράσινους να ισοφαρίζουν σε 1-1 τη σειρά των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024